Lagărele sovietice, Paradisul pe pământ!
O broşură de propagandă publicată în 1946 prezenta idilic prizoneriatul din URSS, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Tipărită la Biblioteca Relaţiilor Româno-Ruse, scrisă de Valeriu Câmpeanu şi intitulată „Prizonier la ruşi. Note din lagăr”, broşura relateazăcă lagărele sovietice erau locuri în care prizonierii citeau cărţi, stăteau la plajă şi făceau burtă fiindcă mâncau prea mult şi prea bine. Mai mult:asistentele ruse ar fi făcut orice să-i îngrijească cât mai bine pe bolnavii de tifos.
Era minunat în lagărele ruseşti, lasă să se înţeleagă autorul, care a fost luat prizonier în iarna lui 1941-1942. Atât de frumos încât la Spitalul Special al NKVD nr. 2989, din localitatea Kameshkovo, regiunea Vladimir a Federaţiei Ruse, şi-au găsit sfîrşitul mii de prizonieri români, germani, unguri, italieni etc. Din numărul total de 3.176 de prizonieri de război decedaţi şi înhumaţi pe teritoriul administrat de acest spital, românii se aflau pe locul doi ca număr de victime după cei germani.