Lacurile interbelice din Alba Iulia

Lacurile din zona Lumea Nouă, una dintre destinaţiile de relaxare în vogă în Alba Iulia interbelică, sunt surprinse în imagini de epocă realizate de fotograful Arthur Bach, celebru la vremea respectivă pentru creaţiile sale.

Fotograful Arthur Bach a trăit în perioada 1894-1979. A realizat la începutul secolului XX şi în perioada interbelică mai multe instantanee fotografice cu locuri şi oameni din Alba Iulia. Mai multe fotografii au fost donate Primăriei de urmaşii săi, stabiliţi în Germania. Printre ele se află şi cele care surprind lacurile din zona Lumea Nouă, de la marginea oraşului. Se ajunge cel mai uşor aici pe drumul care pleacă din Bulevardul Revoluţiei, pe lângă Bazinul Olimpic.

Pe lângă parcul care străjuia lacurile, în imaginile surprinse între cele două războaie mondiale, apare şi o terasă, unde în serile de vară cântau şi lăutari, numele cel mai sonor fiind Cocorul. În alte imagini apar oameni pe puntea care ducea până la mijlocul lacului mare, dar şi un copil care se pregătea să intre cu barca pe lac. Însemnările vremii arată că aici exista un teren de tenis, dar şi o păstrăvărie.Acum, două dintre cele trei lacuri sunt pline cu apă. Adâncimea ajunge în unele locuri şi la patru metri, dar acum nu mai este destinat plimbărilor cu barca. Zona este una mlăştinoasă,  pânza freatică fiind la o adâncime de cel mult trei metri. Terenul pe care se află lacul şi parcul cu copaci seculari aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Sursa: www.adevarul.ro

Mai multe