Jocurile de noroc de la origini până în prezent

Jocurile de noroc sunt o activitate practicată de oameni din cele mai vechi timpuri, lucru confirmat de scrieri și artefacte găsite în întreaga lume. Această formă de distracție a fost strict reglementată, dacă nu interzisă, de legile Chinei antice, de legile romanilor, de Talmudul evreiesc și de legile islamice și budiste.

Cum au apărut primele forme de jocuri de noroc

La originea jocurilor de noroc se află practici divinatorii precum aruncarea unor obiecte (la început bețe) și interpretarea rezultatelor, ceea ce îi permitea omului să caute cunoașterea viitorului și a intențiilor zeilor. De aici a mai fost doar un pas până la pariuri pe rezultatul aruncării obiectelor respective. Biblia, de pildă, conține multe referințe despre tragerea la sorți cu scopul împărțirii proprietăților. Un exemplu cunoscut de creștini este tragerea la sorți de către gărzile romane pentru a-și împărți hainele lui Iisus în timpul răstignirii.

Așadar, începutul jocurilor de noroc este legat de ideea de soartă sau destin inevitabil. Antropologii au arătat că jocurile de noroc sunt mai prevalente în societăți care cred în zei și spirite a căror bunăvoință oamenii doresc să o obțină. Aruncarea zarurilor a fost în multe culturi o formă de împărțire a dreptății și chiar de identificare a criminalilor în procese – în Suedia a existat această practică până în 1803.

De la superstiție la știință

După multe secole de istorie europeană marcată de edicte, decrete și enciclice care condamnau jocurile de noroc, în cele din urmă au apărut jocurile de noroc organizate și reglementate de autorități. Unul din scopuri era strângerea de bani, iar odată cu apariția caselor de pariuri legale în secolul al XVII-lea, matematicienii au început să se arate interesați de jocurile de noroc, de la care s-a dezvoltat domeniul teoriei probabilităților. Încetul cu încetul, reputația jocurilor de noroc s-a îmbunătățit și acestea au evoluat de la statutul de viciu la cel de distracție inofensivă sau pentru persoane inteligente și înstărite.

Jocurile de noroc în cultura populară

Începând cu secolul al XX-lea, jocurile de noroc au ocupat o poziție importantă în multe producții cinematografice, precum seria de filme James Bond. Cazinourile sunt o parte centrală a universului lui James Bond, încă de la prima carte scrisă de Ian Fleming (Casino Royale) și primul film din serie (Dr. No cu Sean Connery, din 1962). De-a lungul cele 24 de filme, Bond este văzut jucând cele mai populare jocuri de noroc, precum chemin de fer, 21, sic bo, table, blackjack, poker, și multe altele.

Jocurile de noroc astăzi

Conveniența este o cerință pentru orice produs de succes din ziua de astăzi. Pentru a ține pasul cu vremurile, jocurile de noroc s-au extins în lumea virtuală, prin deschiderea a numeroase cazinouri online. Jucătorii caută operatori precum https://www.unibet.ro/, care să ofere multiple jocuri și facilități la un loc: pariuri sportive și pe divertisment/politică, jocuri de cazino clasice și live, camere de bingo pentru toate buzunarele și multe altele. Omul modern are acces oricând la jocurile de noroc preferate, atât în cazinouri tradiționale, cât și prin operatori online.

Mai multe