Istoria unei fotografii: Infanteria de biciclişti

Regiunea Meaux a fost aproape de a fi ocupată de trupele germane în septembrie 1914.  Atacul german s-a prăvălit asupra satelor din jur, Chambry, Barcy, Montyon, Varreddes şi Chauconin-Neufmontier, unde a fost făcută această fotografie.

Meaux era în vizorul lor şi pe măsură ce germanii se apropiau, rezistenţa din Meaux a fugit la Paris. Totuşi, un contra-atac a fost organizat împotriva germanilor. Forţele franceze, împreună cu Forţa Expediţionară Britanică, au rezistat atacului german şi i-au împins pe nemţi înapoi spre Somme, unde fronturile s-au solidificat, stabilind scena războiului de tranşee pentru trei ani. Asaltul a oprit înaintarea germanilor, a salvat Parisul şi a blocat îndeplinirea Planului Schlieffen al Germaniei. Astfel, a devenit cunoscut ca „miracolul de pe Marna”.

În fundal, ferestrele sunt blocate, iar clădirile sunt distruse. Fotografia este datată în 1914, şi deşi nu se specifică dacă a fost realizată înainte sau după „miracolul de pe Marna”, ruinele şi molozul indică faptul că ar fi fost făcută după ce satul a fost ocupat. Explicaţia fotografiei este, însă, succintă:Chauconin près de Meaux:cyclistes traversant le village(Chauconin, în apropiere de Meaux:ciclişti traversând satul).

Bicicletele erau adesea folosite pentru a transmite mesaje de la comandament la avanposturi, în ambele părţi ale liniilor de luptă. Hitler a fost un astfel de biciclist mesager în Primul Război Mondial.

Unsprezece soldaţi francezi, biciclişti, şi trei civili pozează în faţa camerei, soldaţii par mândri, dar obosiţi, sprijinindu-se de biciclete. Civilii, în schimb, pozează cu o mină iscoditoare:bărbatul din spate pare să tragă cu ochiul la ceea ce se întâmpla.

Singura femeie din fotografie pare să zâmbească, probabil fericită să îi însoţească pe soldaţi sau să îi vadă înapoi teferi.

Articolul a apărut în revista Military History Monthly, nr. 48. 

Mai multe