Istoria pariurilor sportive: de la luptele cu gladiatori și până la platformele digitale cu pariuri live
Evaluată în 2023 la 242 de miliarde dolari, dintre care 43.5 miliarde din mediul online, și având un număr de 24244 de afaceri offline și digitale, cu aproape 202000 de angajați, industria pariurilor sportive reprezintă o ramură economică profitabilă. Având o istorie milenară, pariurile sportive sunt strâns legate de sporturi, întreceri sportive și activități de natură sportivă.
Evoluând în paralel cu alte jocuri de șanse sau noroc, multe dintre acestea disponibile în casinouri, pariurile pe sporturi datează de acum două mii de ani, atunci când se organizau lupte de gladiatori la Colosseumul din Roma Antică. În Grecia Antică se paria la Jocurile Olimpice, sportul favorit fiind cursa de care alături de întrecerile de altetism și lupte. Prima lege dedicată pariurilor sportive a fost Lex Aleatoria (anul 300, Roma Antică).
Cum au evoluat pariurile pe sportive de-a lungul timpului până la stadiul de industrie cu impact major asupra economiei globale
Jocurile bazate pe noroc nu prea erau permise, acest lucru fiind evidențiat de numeroasele dovezi istorice identificate de-a lungul timpului. Printre exemplele în acest sens se numără edictul de interzicere a jocurilor de noroc pe teritoriul Franței, act emis de Ludovic al IX-lea (Sfântul Ludovic) în 1254.
În ciuda acestor bariere, jocurile de șanse au continuat să fie populare la nivelul oamenilor de rând, fiind considerate o variantă de distracție de mulți dintre aceștia. Pariurile de la competițiile de tras cu arcul din epoca medievală și întrecerile de cai ce datează tot din aceeași perioadă (cunoscute drept sportul regilor) reprezintă o dovadă clară a popularității pariurilor.
Cursele de cai pot fi considerate definitorii pentru evoluția pariurilor sportive, în 1750 fiind stabilite legile care guvernează aceste curse de către membrii clubului Jockey Club. În 1845 se adoptă în Regatul Unit un act privind legalizarea pariurilor pe sporturi pentru a se preveni problemele de natură socială care ar rezultă din jocurile de noroc nereglementate.
De altfel, primul pariu înregistrat în mod oficial este pe o cursă de cai, acesta datând din anul 1635. S-a pariat pe o cotă 2.00, iar câștigătorii au fost niște pariori cunoscuți doar după numele de familie, Prettman și Havers. Abia în anul 1850 a fost înregistrată și prima agenție care avea ca obiect pariurile pe sporturi, ce le aparținea lui Leviathan Davis și Fred Swindell.
În 1868, în Statele Unite ale Americii a fost stabilit cadrul legal pentru cursele de cai pursânge arab. Operatorii din Nevada au început să accepte începând cu anul 1949 și pariurile pe sporturile profersioniste pe lângă pariurile pe cursele de cai.
După 1950, s-a adoptat o lege de interzicere a plasării de pariuri sportive prin telefon în SUA, iar în 1960 a fost promulgată o lege prin care se legalizau pariurile în sălile terestre omologate în acest sens în Regatul Unit.
Europa și Statele Unite ale Americii – unite prin intermediul pariurilor sportive
Urmând exemplele Statelor Unite ale Americii, Germania și Regatul Unit au legalizat pariurile pe activitățile sportive. Principalele sporturi pe care se paria în aceste țări erau baseballul, cursele de cai, boxul, cursele de ogari și fotbalul. Din dorința de stopa pariurile ilegale și implicarea organizațiilor mafiote în spălarea banilor în activități ilegale de pariuri, din ce în ce mai multe state europene au legalizat pariurile pe sporturi.
Pariurile pe fotbal (Pronosport) și jocul la loterie erau singurele activități de noroc acceptate în mod legal în România din 1950 și până în 1990. Lansarea primelor site-uri cu pariuri sportive digitale după 1995 a marcat momentul apariției pariurilor pe sporturi în spațiul virtual. Astfel, pe lângă sporturile clasice, pariorii din mediul online pot să parieze și pe sporturi virtuale, care sunt generate în întregime de sisteme computerizate.
Alături de acestea, un avant remarcabil în industria pariurilor sportive l-au înregistrat și jocurile electronice (e-sports). Ulterior, pariurile au început să fie plasate și pe mobil (după 2008), ca în 2023 deschiderea către legalizarea pariurilor pe sporturi să fie din ce în ce mai mare, inclusiv în SUA și în statele nordice ale Europei.
În România, pariurile sportive sunt legale și atrag un număr de 1.2 milioane de pariori, în jur de 40% dintre aceștia activând în mediul virtual. Valoarea pieței jocurilor de noroc, în care sunt incluse și pariurile pe sporturi, a fost estimată la 2.7 miliarde de dolari în 2023, pe plan local.