Istoria hidroizolațiilor bituminoase și de cât timp se folosesc ele (P)

Autor: Redacția

Încă de când a început să colecteze alimente și să locuiască in construcții proprii, omul a avut nevoie de protecție pentru el si pentru bunurile sale. Fie că a fost vorba despre frig, despre animale sau despre alți oameni, s-au găsit suficient de multe pericole pentru strămoșii noștri, însă, în același timp, acestea ne-au forțat să ne dezvoltăm inteligența și creativitatea.

Însă chiar și în zilele noastre, o mare parte din aceleași eterne pericole ne pasc fără ca noi să ne dăm seama.Un exemplu este apa. În mod cert, noi nu putem trai fără ea, însă, pentru o construcție, de orice tip ar fi, situația este exact contrară. Apa este un pericol continuu pentru clădiri, dar și pentru produsele stocate în interiorul acestora și de aceea, omul a căutat metode prin care să nu permită apei să se infiltreze prin pereți, acoperiș sau podea. Poate că nu mereu au fost la fel de eficiente, dar, în mod cert, am parcurs o distanță lungă și astăzi putem spune că știm mai multe despre hidroizolație decât am știut vreodată.

Primele exemple de hidroizolație

Omul culegător trebuia să își păstreze recolta pentru un timp cat mai îndelungat. În plus, cum nu trăia singur, ci în comunități primitive, era nevoit să adune multe produse pe care sa le țină peste iarnă sau în perioadele nefaste. Astfel, au apărut și primele forme de hidroizolație, este adevărat, foarte diferite de ceea ce avem astăzi. Strămoșii noștri foloseau lemnul, ierburile si pielea animalelor pentru a-si construi hambare primitive. Pereții funcționau și ca scut împotriva apei, dar nu dădeau întotdeauna randament.

Un alt pas important a fost făcut atunci când omul a început sa construiască bărci. Îmbinările dintre bucățile de lemn au devenit mai bune și această tehnica a fost transmisa și la construcția clădirilor. Turba a fost unul dintre primii hidroizolanți utilizați pentru vase, însă cele mai mari descoperiri abia urmau sa apară.

Egiptenii, primii mari constructori ai lumii

Chiar daca Piramidele din Egipt sunt construite într-o zonă în care Nilul inundă în fiecare an, când mormintele faraonilor au fost deschise nu a fost găsită nici o urmă de apa. Așadar, piramidele erau foarte bine izolate, iar acest lucru a rezistat pentru mii de ani. Cum au reușit ei sa obțină astfel de rezultate?

Constructorii egipteni sunt și astăzi renumiți pentru modul în care au ridicat niște construcții gigant pe care le-au făcut sa reziste în fața testului timpului. În anii 70 s-a aflat și secretul lor, adică modul în care au reușit să păstreze piramidele uscate. Astfel, partea de jos a acestora era acoperită cu mai multe straturi de bitum, iar printre bucățile de piatră, a fost introdus stuf aplicat în straturi încrucișate.

Această metodă destul de primitivă a dat însă roade și s-a comportat mai bine decât multe dintre tehnologiile folosite în secolul trecut. Bineînțeles, să izolezi o clădire care nu este făcută din blocuri imense de piatra nu e același lucru, dar asta nu scade nimic din meritele celor care au făcut primele hidroizolații ale lumii.

Soluții moderne pentru probleme  vechi de când lumea

Bitumul a fost, așadar, cunoscut chiar si de către egipteni, iar datarea lui provine dintr-o perioadă chiar și mai importantă. Utilizarea lui de către sumerieni îl face să fie cel mai vechi material de construcție utilizat  de om. Bineînțeles, materia primă, modul de preparare și multe alte detalii s-au schimbat de-a lungul vremii, totul a devenit mai bun, iar construcția la nivel industrial a făcut ca materialul sa fie foarte ușor de găsit și de folosit.

Și izolațiile din ziua de astăzi sunt realizate cu ajutorul membranei bituminoase, fie că vorbim despre hidroizolații acoperiș, terase, parcări, poduri sau multe altele. Ca o glumă, putem spune că a fost exclus stuful, dar s-au găsit alte materiale care sa îl înlocuiască.

Membrana bituminoasă este ușoară, costă puțin și nu necesită o tehnologie foarte complicată pentru a fi aplicată. De aceea este și preferată de constructori, iar rezistența în timp este principalul motiv în alegerea lor. Totuși, această materie nu este perfectă, iar principalul dezavantaj este fragilitatea ei. O hidroizolație din membrană bituminoasa protejează foarte bine împotriva apei, dar poate sa fie distrusa rapid de o lovitură mai puternică sau de activitatea prea intensă care se desfășoară deasupra ei.

Acesta este și motivul pentru care constructorii folosesc un tip diferit de izolație, în funcție de utilizarea terasei. Astfel, cele circulabile au nevoie de un strat superior de protecție, din pavele sau din ciment, pentru ca oamenii să își desfășoare activitatea fără să întâmpine dificultăți.

Construcțiile cu hidroizolație, din ce în ce mai diverse

Este clar că unele construcții au mai multa nevoie de o hidroizolație decât altele. Podurile sau tunelurile trebuie sa fie extrem de rezistente in timp, pentru ca de durabilitatea lor depind viața si activitatea a zeci de mii de oameni.

Pe de altă parte, proprietarul oricărei clădiri trebuie să se asigure de trăinicia acesteia și una dintre cele mai bune asigurări este o hidroizolație bună. În trecut, blocurile sau casele nu erau nici hidroizolate, nici termoizolate, dar acest lucru s-a schimbat in ultimii ani, din moment ce materialele au devenit mai accesibile, mai ieftine, iar accentul a început sa fie pus pe calitate și pe confort termic. În plus, de astfel de procese pot beneficia și piscinele, bazinele sau parcările, fie pentru a ține apa în interior (în primele doua cazuri), fie pentru a proteja construcția împotriva infiltrațiilor.

Un constructor sau o lucrare de amator?

Chiar dacă, din punct de vedere tehnologic, lucrurile au avansat foarte mult, acest lucru nu garantează niciodată că o clădire se află în afara oricărui pericol. Hidroizolațiile pot fi realizate necorespunzător, mai ales daca se lucrează la un nivel de amator. De aceea, o firmă profesionistă este cu mult mai potrivită și oferă mai multa siguranță, dar și un contract cu clauze care pot fi folosite în situațiile nedorite. Dacă locuiești în București, pot să-ți recomand o firmă cu renume specializată în lucrări de hidroizolație, și anume:Conduraru Grup. Mai multe detalii despre companie gășești la adresa:http://hidroizolatii-conduraru.ro/.

Mai multe