Instrumente traditionale din Iran, Turcia, Armenia si Bulgaria reaprind spiritul Mariei Tanase pe scena Roots Revival Romania (P)

Artistii implicati in turneul national Roots Revival Romania, Colors of Maria, vor reaprinde spiritul Mariei Tanase in 10 orase, in perioada 23 septembrie – 12 octombrie, folosind instrumente traditionale din tarile lor de origine.

Mehdi Aminian, coordonatorul proiectului Roots Revival Romania, își folosește ney-ul, instrument de suflat tradițional din Orientul Mijlociu, făcut din trestie, ca un pod între culturi. Realizat din lemn si folosit in spatiul Orientului Mijlociu de peste 4500 de ani, ney-ul, are o structură simplă însă poate da viață unor sunete calde, unice.

Un alt instrument de suflat cu care se va insoti ney-ul, pe scena Roots Revival este duduk-ullui Emmanuel Hovhannisyan din Armenia. Supranumit și fluier de cais, datorită lemnului din care este făcut, produce sunete similar clarinetului sau saxofonului si face parte din patrimonial UNESCO.

Considerat strămoșul chitarei, oud-ul(instrument cu corzi traditional in culturile arabe) lui Mehmet Polat (Turcia) îi permite sa abordeze de la jazz la muzică contemporană, creand noi nuanțe și mix-uri între genuri și culturi.

Hristina Beleva vine din Bulgaria și cântă la gadulka-instrument tradițional bulgar cu coarde .

Incursiunea Roots Revival Romania aduce împreună improvizația de jazz, temele folclorice din țările de origine ale muzicienilor și compoziții originale. Totul într-o călătorie dus-întors între Est și Vest, inspirata de Maria Tanase.

Programul turneului si mai multe detalii aflati pe http://roots-revival.com/  Biletele pot fi achizitionate in reteaua Eventim.

Mai multe