Îngrășământul foliar: Secretul pentru culturi mai bogate
Existența plantelor de cultură este condiționată de o serie de factori de mediu, de care depinde absorbția substanțelor nutritive și dezvoltarea lor. Pentru obținerea unor recolte bune și a unor roade de calitate, folosirea îngrășămintelor este o practică frecventă în agricultura modernă.
Un îngrășământ foliar potrivit fiecărei culturi poate suplini carențe legate de nutriție, de calitățile solului și de vremea mai puțin favorabilă. Află ce trebuie să folosești și cum aplici fertilizanții foliari pentru a obține rezultatele dorite.
Ce este un îngrășământ foliar?
Îngrășământul foliar este un complex de substanțe nutritive sau elemente esențiale pentru buna dezvoltare a plantelor. Spre deosebire de alte tipuri de fertilizatori, îngrășământul foliar se aplică prin stropirea plantei în mod direct, cu amestecul lichid format din apă și compusul respectiv.
Acest tip de fertilizare are avantajul de a nu intra în antagonism cu elementele din sol și de a nu reacționa cu acestea, nefiind responsabil de crearea unui surplus dintre-un anumit element, prezent în sol. Acționează direct asupra plantelor, stimulându-le creșterea și intensificând procesul de rodire, atât cantitativ, cât și calitativ. Pentru aplicarea corectă, se va verifica dacă îngrășământul este compatibil cu respectiva cultură și se vor respecta instrucțiunile producătorului privind condițiile de stropire și dozele recomandate.
O cantitate insuficientă de îngrășământ îl va face ineficient asupra plantelor, pe când fertilizarea în exces duce la afectarea acestora prin căderea frunzelor sau a florilor, îngălbenire sau uscare, producția având iremediabil de suferit.
Beneficiile utilizării îngrășămintelor foliare
Prin utilizarea de îngrășăminte foliare se pot suplini o serie de deficiențe nutritive. Fertilizatorii foliari au o compoziție diferită, în funcție de scopul urmărit. Astfel, pentru stimularea formării semințelor și pentru legarea fructelor se folosesc îngrășăminte pe bază de fosfor, azot amoniacal, bor și fier, pe când pentru a influența mărimea și masa fructelor, se recomandă îngrășăminte pe bază de azot nitric, potasiu, calciu sau magneziu.
Substanțele nutritive se absorb mai ușor, iar planta se dezvoltă mai bine, proces care poate fi vizibil la câteva zile de la aplicare, prin apariția de frunze și lăstari noi. Cu ajutorul îngrășămintelor foliare, culturile rezistă mai bine în condiții de stres cauzat de factorii climatici - secetă, umiditate în exces, îngheț sau grindină.
Un alt avantaj al acestui tip de fertilizare este că se poate face împreună cu alte tratamente fitosanitare. De asemenea, cantitatea de îngrășământ utilizată este mai mică decât în cazul altor produse, ceea ce nu solicită prea mult bugetul fermierilor.
Sfaturi pentru aplicarea corectă a unui îngrășământ foliar
Aplicarea îngrășământului foliar se va face întotdeauna conform recomandărilor producătorului. Există îngrășăminte speciale pentru anumite tipuri de plante, cum ar fi cerealele, care se deosebesc de îngrășămintele pentru legume sau pomi fructiferi. Cantitatea de produs trebuie respectată întocmai pentru a obține rezultatele dorite și a nu face rău plantelor.
Perioadele de aplicare și condițiile de mediu sunt deosebit de importante în fertilizarea foliară. Nu se aplică îngrășămintele pe timp de caniculă sau vânt. Temperatura mediului nu trebuie să depășească 27 de grade. Cele mai potrivite momente ale zilei sunt seara și dimineața, când umiditatea aerului este mai crescută și plantele au șanse de a absorbi în proporție de 100 % elementele nutritive.
Apa folosită trebuie să fie curată, cât mai pură, iar recipientele în care se face amestecul nu trebuie să fie contaminate cu alte substanțe. Se verifică duzele dispozitivului de stropire, pentru a te asigura că îngrășământul este răspândit în mod uniform pe plante.
Utilizarea îngrășămintelor foliare reprezintă o soluție eficientă și economică pentru obținerea unor culturi mai bogate și mai rezistente. Prin aplicarea corectă și adaptarea îngrășământului la nevoile specifice ale plantelor, fermierii pot maximiza potențialul recoltelor, asigurând în același timp sănătatea și productivitatea culturilor pe termen lung.