Inceputul comunismului in Romania: cum a pus mana Petru Groza pe Guvern, greva regala din 21 august si diversiunea cu intoarcerea Regelui Carol al II-lea

📁 Comunismul in România
Autor: europolitics.ro

23 august trecuse, dar drumul Romaniei nu mergea catre independenta, ci catre incorporarea in Uniunea Sovietica. Regele Mihai incepuse sa devina ingrijorat, “data fiind atitudinea diferitilor reprezentanti ai URSS in Romania, care in nenumarate ocazii nu au inteles problemele noastre”. Asa i s-a adresat Regele Mihai presedintelui SUA, Franklin Roosevelt, intr-o scrisoare semnata la data de 24 ianuarie 1945.

Petru Groza pune mana pe guvern

Situatia politica din Romania era dezastruoasa, iar tara se zbatea intre haos si speranta. Armata sovietica inainta linistita pe teritoriul tarii, iar contingentul militar atingea aproape 1 milion de suflete. E greu de spus, totusi, “suflete”, intrucat armata rosie instaurase foametea si frica in randul populatiei romane.

Dupa cele doua guverne ale generalului Sanatescu a urmat unul de larga concentrare nationala, care era condus de generalul Nicolae Radescu. Evident, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker si Vasile Luka se duc la Moscova pentru a cere ca Partidul Comunist sa conduca tara.

Teroarea incepuse sa se instaureze in tara. Ziarele erau cenzurate, micile burghezii erau distruse iar cine opunea rezistenta era asasinat. Cu toate eforturile lui Radescu de a mentine cat de cat o ordine, Moscova voia cu tot dinadinsul un guvern obedient, vasal intereselor sovietice. Pe 24 februarie 1945, generalul Radescu tine o cuvantare la radio si ii acuza pe Ana Pauker si pe Vasile Luka de faptul ca vor sa distruga tara.

Trei zile mai tarziu, Andrei Visinski, cel care ii era adjunctul lui Molotov in Ministerul de Externe al URSS, i-a cerut in doua randuri Regelui Mihai sa il demita pe premierul Radescu. Dupa mai multe ore de negociere, Regele Mihai il desemneaza pe Barbu Stirbey sa formeze guvernul, insa esueaza. Visinski revine si cere expres ca tara sa fie condusa de un guvern in fruntea caruia sa se afle Petru Groza. Iuliu Maniu ii cere Regelui sa nu faca aceasta mutare. “Ialta sunt eu”, a urlat Visinski, dupa ce a plecat de la intrevederea cu Regele Mihai

Fortat de imprejurari si amenintat de sovietici ca Transilvania nu va fi retrocedata Romaniei, Regele Mihai va accepta, in cele din urma, la 6 martie 1945, constituirea guvernului Petru Groza. Cu toate eforturile “formale” ale americanilor de a se impotrivi.

Diversiunea comunistilor:cum s-au folosit de fantoma lui Carol al II-lea

Regele Mihai se confrunta cu numeroase probleme. In primul rand, liderii partidelor istorice, Iuliu Maniu si Dumitru Bratianu, fusesera dati la o parte de comunisti. Tara era in haos iar americanii si britanicii sovaiau, preferand sa nu intervina prea tare in actiunile Uniunii Sovietice din Romania.

Ca si cand nu era de-ajuns, aparuse zvonul reintoarcerii in tara a Regelui Carol al II-lea. Rusii au pastrat contactul cu el, dar la fel a facut-o si Gheorghe Tatarescu. Reiese dintr-o convorbire purtata intre ministrul de externe britanic Anthony Eden si omologul sau rus, Viaceslav Molotov, ca problema reintoarcerii lui Carol al II-lea fusese pusa pe tapet. “Regele Carol al II-lea era interesant cat era razboi, acum nu mai intereseaza”, i-a raspuns sec Molotov.

Burton Berry avea sa noteze intr-un raport intocmit la 22 aprilie 1945 ca Regele Mihai i-ar fi spus ca Ana Pauker si alti membri de frunte ai partidului comunist doresc sa il discrediteze si, intr-un final, sa il elimine. Sovieticii nu aveau ce face cu Carol, dar acesta era mult mai simplu sa fie discreditat si mult mai usor sa fie detronat.

Continuarea pe europolitics.ro

Mai multe