Hrușciov la New York: prima vizită a unui lider sovietic în America

Vizita liderului sovietic Nikita Hrușciov în America în 1959 este o piatră de hotar a istoriei Războiului Rece, marcând nu numai o primă vizită a unui șef de stat sovietic și conducător al Partidului Comunist în polul opus, Statele Unite ale Americii, dar și o relaxare, fie doar temporară, a relațiilor sovieto-americane. Considerată de istoricul John Lewis Gaddis ”o extravaganță suprarealistă”, vizita a necesitat un efort considerabil de exersare a tuturor manevrelor diplomației internaționale. Iar Hrușciov a piperat șederea sa de două săptămâni cu glume, mofturi, mici ofense, momente amuzante și clipe tensionate.

La 15 septembrie 1959, atenția tururor popoarelor, indiferent de simțămintele lor politice, s-a îndreptat spre întâlnirea istorică dintre președintele Uniunii Sovietice, Nikita Hrușciov, și Dwight Eisenhower, liderul lumii libere. Vizita a început cu aterizarea lui Hrușciov la baza militară aeriană Andrews, de dimineață, doar rușii cred că orice lucru bine făcut trebuie început dimineața devreme. Delegația sovietică era formată din înalți oficiali, câțiva jurnaliști și o parte din rudele președintelui, inclusiv soția sa, Nina Petrovna. De îndată ce a coborât, Hrușcev a anunțat că a sosit ”cu inima deschisă și cu bune intenții. Poporul sovietic vrea să trăiască în prietenie cu poporul american.”

În prima zi a vizitei, Hrușciov a fost primit la Casa Albă, unde a avut o scurtă convorbire cu Eisenhower, în care au stabilit importanța țărilr lor în lume și, în același timp, nevoia de a păstra relații bune, de prietenie. În zilele următoare au fost organizate alte conferințe și cuvântări publice, când s-au discutat probleme stringente de pe agenda bilaterală, precum problema încă nesoluționată a Berlinului sau piedicile din calea dezvoltării comerțului dintre cele două state. Evenimentul central al vizitei oficiale a fost discursul lui Hrușciov de la Clubul de Presă Washington, difuzat pe tot teritoriul american. Hrușciov a răspuns la întrebări și a polemizat ironic și spiritual:”Dacă îmi bagi pe gât șoareci morți, atuci îți pot baga și eu ție pisici moarte.”

Aventurile lui Hrușciov în țara hamburgerilor

Din programul lui Hrușciov au făcut parte și vizite în diverse state americane pentru ca liderul sovietic să afle despre viața de zi cu zi a americanilor. În Maryland, a vizitat o fermă unde a mângâiat un porc, despre care a fost nemulțumit căci era prea gras, a pus mâna pe un curcan despre care a obiectat că era prea mic.

La întâlnirea cu senatorii din Comitetul pentru Relații Externe, Hrușciov i-a îndemnat să se obișnuiască cu ideologia comunistă și pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine face o analogie cu trăsăturile lui faciale:”Negul ăsta e acolo, iar eu nu pot face nimic în privința asta.”

S-a plimbat prin New York alături de Henry Cabot Lodge Jr., ambasadorul american la ONU, care i-a fost ghid turistic. În Manhattan, totuși, Hrușciov a găsit de cuviință să se certe cu capitaliști, să țipe la trecători curioși, să exerseze un meci de box imaginar cu guvernatorul Nelson Rockefeller. S-a blocat în liftul hotelului Waldorf-Astoria și a făcut vizitat Empire State Building, care nu l-a putut impresiona câtuși de puțin, căci, zicea el, că ”dacă ai văzut un zgârie-nori, atunci le-ai văzut pe toate”.

Hrușciov merge la Hollywood

În 19 și 20 septembrie, Hrușciov a vizitat statul California, cu cele mai importante atracții ale sale – Los Angeles și San Francisco. Prima oprire pe care a făcut-o aici a fost pe platourile Twentieth Century Fox Studios din Hollywood, unde i s-a prezentat scena de filmare pentru filmul ”Can-Can”. Acum, însă, el era vedeta și a fost rapid înconjurat de întreaga distribuție a filmului, incluzându-le pe Shirley MacLaine și Juliet Prowse. MacLaine l-a salutat într-o rusă stricată și a încercat, spontan, să îl invite la dans. Hrușciov a refuzat jovial și s-a mulțumit a urmări o scurtă scenă din film. Totuși, a fost mult mai încântat când a luat masa cu Frank Sinatra.

Au fost, cum era și firesc într-o țară democratică prin excelență, vedete care au refuzat să îl întâlnească pe Hrușciov, în semn de protest-Bing Crosby, Ward Bond, Adolphe Menjou și Ronald Reagan. Mult mai mulți au fost, însă, cei care și-au dorit o întâlnire cu liderul sovietic, o prezență aproape exotică. Printre aceștia s-au aflat Tony Curtis și Janet Leigh, Dick Powell și June Allyson, Elizabeth Taylor și Eddie Fisher.

Să vină Marilyn Monroe

Deși Arthur Miller, soțul lui Marilyn, dramaturg și eseist american, era considerat un om cu o viziune de stânga mult prea radicală pentru a participa la întâlnire, organizatorii au dorit în mod negreșit prezența soției la eveniment. Pentru că Marilyn nu citea niciodată ziarele și nici nu urmărea știrile, au trebuit să îi explice cine era Hrușciov. I-au spus, pentru a fi siguri că o conving, că ”în Rusia, America însemna două lucruri, Coca-Cola și Marilyn Monroe.” Așadar, Marilyn a fost convinsă și a mers la Hollywood să-l întâlnească pe cel mai mare rus al vremii. Oamenii de la studio i-au sugerat să poarte la ceremonie cea mai mulată și provocatoare rochie, ceea ce starleta a făcut, dar nu fără să exclame:”Cred că în Rusia nu prea au sex.”

Era cea mai bună dintre vremuri, era cea mai rea dintre vremuri

Situația se precipită când Hrușciov îl întâlnește pe Spyros Skouras, președintele studioului Twentieth Century Fox la primăria din Los Angeles. Skouras, un anticomunist pătimaș, se angajează într-un schimb de replici tăioase cu Hrușciov vis-a-vis de replica lui Hrușciov că Rusia va ”îngropa” capitalismul. Caracterul temperamental al rusului a izbucnit imediat, așa că i-a spus șuierat lui Skouras:”Dacă vrei să ne îmbarcăm într-o cursă a înarmărilor, foarte bine. Acceptăm această provocare.”

Hrușciov ar vrea să meargă la Disneyland

Când a plecat înspre California, Hrușciov și-a exprimat dorința de a vizita Disneyland. Dar, curând după cearta cu Skouras, află că nu i se poate permite să intre la Disneyland. Autoritățile guvernamentale se temeau ca mulțimea de oameni să nu reprezite un risc prea mare pentru președintele rus. Cu spirirtul încă aprins, Hrușciov reacționează:”Și eu spun, mi-ar plăcea foarte mult să vad Disneyland-ul. Dar apoi, noi nu vă putem garanta securitatea, spun ei. Atunci ce sa fac eu? Să ma sinucid? Ce este? Este acolo o epidemie de holeră sau ceva? Sau au ocupat gangsterii locul și mă pot distruge?”.

A doua zi, Hrușciov a părăsit Los Angeles, iar pe 27 septembrie și-a încheiat vizita în America. A fost escortat la aeroport de vicepreședintele Richard Nixon, în timp fanfara militară americană cânta imnurile naționale ale Americii și Uniunii Sovietice, iar tunurile trăgeau 21 de salve în aer. 

Mai multe