Historia Special, ediţia de vară: 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta
Pentru România, Primul Război Mondial nu s-a încheiat la 11 noiembrie 1918. Înaintarea Armatei Române în Transilvania s-a făcut în etape, iar până la sfârşitul lunii ianuarie 1919, soldaţii români au ajuns la Munții Apuseni. Politica de la Budapesta nu era una tocmai agreată de către Puterile Aliate – La 21 martie 1919 are loc proclamarea Republicii Sovietice a Sfaturilor în Ungaria.
În aprilie 1919, armata maghiară bolşevică atacă armata română aflată în Apuseni. Răspunsul românilor avea să fie unul amplu şi răsunător: după înaintarea treptată, Armata Română trece Tisa şi ocupă Budapesta în seara zilei de 3 august 1919.
La 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta, revista „Historia Special” vă propune o incursiune în campania din vara anului 1919. Cine a sprijinit acţiunea trupelor române din Ungaria? Cum s-a desfăşurat operațiunea Armatei Române? De ce pericolul bolşevic putea fi letal pentru România, dar şi pentru o bună parte din Europa? Care a fost reacţia Marilor Puteri la ocuparea Budapestei de către trupele române? Răspunsul la aceste întrebări, dar şi la multe altele, îl veți regăsi în acest număr al revistei „Historia Special”.