Genul horror, din nou la modă. Top 10 filme de groază iconice
Filmele de groază au reprezentat mereu un punct de atracţie pentru publicul „degustător“ de senzaţii intense sau de poveşti care stimulează imaginaţia. Istoria genului horror este definită de pelicule devenite, acum, clasice. De la „Nosferatu“, la „Dracula“ şi „Exorcistul“, lumea filmului are de oferit unele dintre cele mai bune poveşti de groază.
„Nosferatu“ (1922)
Filmul mut în cinci acte „Nosferatum – Simfonia groazei“ a produs multă vâlvă la momentul lansării sale, mai ales, datorită faptului că era o adaptare neautorizată a romanului „Dracula“, scris, în 1897, de irlandezul Bram Stoker. Sub regia lui Friedrich Wilhem Murnau, pelicula a devenit unul dintre cele mai cunoscute filme expresioniste germane. Scenaristul Henrick Galeen a schimbat, pentru film, multe nume din romanul „Dracula“. Astfel, Jonathan Harker a devenit Hutter, iar Dracula este contele Orlok, locul acţiunii fiind Wisborg, nu Londra. În ciuda tuturor schimbărilor, văduva scriitorului Bram Stoker, Florence, a dat în judecată compania de filme „Prana“ pentru nerespectarea drepturilor de autor, filmul fiind în final un eşec financiar.
„Dracula“ (1931)
Interpretarea lui Bela Lugosi, actor de origine maghiară, a contelui Dracula în filmul cu acelaşi nume, din anul 1931, o capodoperă a regizorului Tod Browning, va dăinui pentru totdeauna drept una dintre cele mai faimoase întruchipări a unui vampir. Personajul principal al filmului este descris drept vampirul arhetipal, unele dintre caracteristicile sale fiind inspirate de domnitorul Ţării Româneşti, din secolul al XV-lea, Vlad Ţepeş.
„Psycho“ (1960)
Capodopera lui Alfred Hitchcock a devenit, în timp, unul dintre cele mai celebre thrillere din istoria cinematografiei, chiar dacă are soluţii regizorale simple şi surprinzătoare pentru scene destul de controversate. Una dintre aceste scene este cea a duşului în care Marion Crane (Janet Leigh), o călătoare ghinionistă îşi găseşte sfârşitul. Anthony Perkins îl interpretează pe nebunul Norman Bates. Casa şi motelul său sunt cele mai neindicate locuri pentru a-ţi petrece o seară liniştită, pelicula fiind o adaptare perfectă după romanul omonim al lui Robert Bloch.
„Exorcistul“ (1973)
Bazat pe romanul lui William Blatty din 1971, filmul combină trei scenarii într-o temă de succes. O fetiţă de 12 ani este posedată de demoni şi numai un exorcist o poate salva. „Exorcistul“ rămâne, chiar şi în ziele noastre, unul dintre cele mai înfricoşătoare filme de groază din istoria cinematografiei. Abordarea îndrăzneaţă a regizorului William Friedkin a convins publicul. Producţia filmului a fost oprită timp de o zi după ce actriţa Ellen Burstyn a aflat că regizorul i-a cerut unei dubluri să o sperie într-atât de mult încăt el să poată prindă pe film o reacţie cât mai naturală a acesteia. Chiar dacă Ellen nu a fost fericită, zâmbetul i-a revenit pe faţă atunci când pelicula a fost nominalizată la Premiile Oscar la zece categorii, filmul chiar câştigând două statuete.
„Halloween“ (1978)
Filmul clasic de groază „Halloween“ îşi concentrează acţiunea în jurul omorurilor săvârşite de Michael Myers, devenit o figură foarte cunoscută în rândul ficţiunii horror. La vârsta de doar şase ani, în noaptea de Halloween a anului 1963, Michael îşi omoară sora mai mare şi, astfel, e internat într-un spital de psihiatrie. Omul care îl îngrijeşte este psihiatrul pediatru Sam Loomis (Donald Pleasence), care, după opt ani de tratament are comvingerea că Myers reprezintă răul pur. După încă şapte în care este ţinut închis, într-o încercare de transfer a acestuia, el reuşeşte să evadeze. În noaptea de Halloween el se întoarce acasă, unde începe să terorizeze tineri, precum Laurie Strode (Jamie Lee Curtis).
„Poltergeist“ (1982)
Filmul de groază american „Poltergeist“, regizat de Tobe Hooper şi co-produs de Steven Spielberg, este cea mai de succes introducere în seria cu acelaşi nume. Povestea se desfăşoară în suburbiile din California, în sânul unei case invadate de fantome malefice, care o răpesc fetiţa cea mică a unei familii. Foarte mulţi fani cred că seria „Poltergeist“ este bântuită din cauza dispariţiilor premature a unora dintre oamenii implicaţi în realizarea filmului. Un remake al filmului se va lansa în cinematografe în anul 2014.
„Coşmarul de pe Elm Street“ (1984)
În anii 1980, un psihopat numit Freddy Krueger omoară câţiva copii cu ajutorul unei mănuşi prevăzute cu lame ascuţite pe post de degete. Arestat şi eliberat din lipsă de probe, el devine victima răzbunării părinţiilor copiilor ucişi şi moare ars, în beciul în care lucra. La ani după moartea sa, adolescenţii Nancy, Tina, Rod şi Glen, ai căror părinţi au fost responsabili de moartea lui Krueger, au parte de coşmaruri în care apare un om ars, îmbrăcat ciudat, purtând o mănuşă cu lame ascuţite. Fantoma lui Freddy Krueger îi vânează unul câte unul, iar Nancy realizează că singura cale prin care Freddy poate să fie oprit este ca ea şi prietenii ei să rămână treji.
„Avertizarea“ (2002)
Unele dintre cele mai înspăimântătoare filme de groază sunt cele de inspiraţie japoneză, care pot să fie mult mai inventive şi încărcate de suspans, spre deosebire de cele de inspiraţie americană.
Unul dintre aceste filme este şi „The Ring/Avertizarea“, un remake după pelicului lui Hideo Nakata, „Ringu“, care are la bază legenda urbană conform căreia dacă priveşti o anumită casetă video vei primi un apel telefonic în care o voce va spune că mai ai doar o săptămână de trăit. Rachel Keller (Naomi Watts), reporter la un ziar, devine protagonsita filmului după ce investighează moartea a patru adolescenţi care au văzut caseta şi au murit după o săptămână. După ce vede caseta, la rândul ei, află că mai are o săptămână de trăit, dar încearcă să descifreze misterul.
„Saw/Puzzle mortal“ (2004)
Timp de şapte ani, „Saw/Puzzle mortal“ a reuşit să ţine spectatorii în suspans prin portretizarea firii umane surprinse în jocuri macabre concepute de criminalul cunoscut drept „Labirintul“. Fiecare victimă a „Puzzle-ului mortal“ este confruntată cu o alegere oribilă de care depinde întreaga sa existenţă. Seria filmelor intră în aşa numita categorie „tortură porno de groază“ în care personajele sunt supuse la mutilări extrem de sinistre.
„Activitate paranormală“ (2007)
Tinerii Katie (Katie Featherston) şi Micah (Micah Sloat) se mută împreună într-o casă din suburbii. După doar câteva zile, cei doi încep să simtă o prezenţă pe care o consideră demonică şi care este mai „activă" în timpul nopţii. Micah se hotărăşte să lase camera video să înregistreze ce se întâmplă în dormitorul lor în timp ce ei sunt cufundaţi în somn. Evenimentele surprinse sunt înfricoşătoare şi pentru cuplu, dar şi pentru public. Filmul este credibil şi datorită protagoniştilor, actori debutanţi, care arată ca nişte persoane normale, nu ca nişte vedete de la Hollywood.