Galeria «Regina Maria» de la Muzeul Maryhill din statul american Washington / FOTO

📁 Muzee
Autor: Manuela Tăbăcaru, Mihaela Ionescu

Muzeul de Artă Maryhill își are destinul legat de Samuel Hill (1857-1931), un bogat om de afaceri american. În anul 1914, pe terenul situat pe malul râului Columbia, statul Washington, Hill a început o construcție, care mai târziu va deveni Muzeul Maryhill. Dar de începuturile acestui lăcaș de cultură se leagă și numele Reginei Maria.

Hill și dansatoarea

Construcția din beton și oțel a fost proiectată și ridicată de firma de arhitectură „Marshall and Hornblower”, din Washington D.C., care ridicase și locuința lui Hill din Seattle precum și numeroase edificii publice din orașe importante. Numele edificiului provenea de la soția și fiica lui Hill, ambele purtând numele de Mary. Lucrările au fost stopate în 1917, din cauza unor probleme financiare ale proprietarului; după ce au fost reluate, destinația inițială – casă de locuit – a fost schimbată în cea de muzeu.

Acest lucru se datorează faimoasei dansatoare din epocă Loie Fuller, care l-a convins pe Hill de importanța noii destinații. Tot ea a fost cea care, folosindu-se de relațiile pe care le avea în lumea artei, a adus în patrimoniul muzeului numeroase opere foarte valoroase. Astfel sunt sculpturile faimosului artist plastic francez Auguste Rodin, a cărui muză a fost. Un rol important în devenirea muzeului l-a avut Alma Spreckels, deținătoarea unei galerii de artă din San Francisco, cea care va prelua conducerea instituției după moartea lui Hill, în 1931.

La trecerea în neființă a lui Samuel Hill, problemele legate de moștenire au amânat pentru câțiva ani inaugurarea muzeului. Abia în 1940, pe 13 mai (ziua de naștere a lui Hill), acesta își deschide porțile. În primul an, numărul vizitatorilor s-a ridicat la 49.000.

Stonehenge la... Maryhill

În primul rând, colecția de sculpturi aparținând lui Rodin. Apoi o foarte bogată colecție de civilizație indiană; colecția de pictură americană din secolele XIX – XX precum și colecția de fotografie; pictura europeană este și ea bine reprezentată, cele mai multe opere provenind din Anglia victoriană. La vreo șapte kilometri de muzeu se află Maryhill Stonhenge, replică din beton a celebrului ansamblu statuar din Anglia, un monument ridicat între 1918–1930, în memoria soldaților din zonă căzuți în primul război mondial.

Donația Reginei Maria

Samuel Hill și regina Maria se cunoșteau din anul 1919, când Loie Fuller l-a prezentat pe omul de afaceri american, suveranei României, la Conferința de Pace de la Paris. Fuller făcea parte din cercul de prieteni al reginei de ceva vreme, ea implicându-se foarte mult în campania de strângere de fonduri pentru țara noastră în timpul primului război mondial. Americanul a păstrat o mare admirație pentru Maria, admirație care se va materializa în 1926, odată cu vizita acesteia în Statele Unite. Itinerarul reginei prin America nu putea să ocolească statul Washington. Iar cu această ocazie, prietenul Samuel Hill a insistat ca Maria să participe la inaugurarea muzeului Maryhill, deși lucrările la acesta erau departe de a fi finalizate.

Hill a ținut însă atât de mult ca Regina României să facă inaugurarea că a trecut peste acest aspect. Pe 3 noiembrie 1926, trenul regal a oprit în stația Maryhill. După ce au coborât din „Royal Romania”, Regina și suita ei au continuat drumul până la muzeu cu automobilul. După o călătorie de aproximativ 20 de minute, convoiul a ajuns la clădirea pe jumătate terminată a muzeului. Regina a urcat scările și a intrat în holul care nu avea nici măcar ferestre, dar era decorat cu crizanteme galbene și steaguri tricolore.

Din cele 15 cufere aduse, au fost scoase obiecte de artă pentru realizarea camerei românești a muzeului. Valoarea acestora se ridica la peste 1,5 milioane dolari. Regina Maria a vorbit apoi celor peste 2.000 de oameni adunați în fața muzeului, din care vreo 300 erau elevi ai școlii din Goldendale, aflate în apropiere. În discursul ei, Maria a lăudat vizionarismul lui Samuel Hill și dedicația și loialitatea lui Loie Fuller. Regina avea să noteze:

„Am știut că un vis a fost clădit odată cu această clădire”.

Ziarul New York Times a numit deschiderea muzeului Maryhill de către Suverana României drept „momentul suprem în cariera bătrânului excentric Sam Hill”. Galeria Reginei Maria de la Muzeul Maryhill include articole de îmbrăcăminte, bijuterii, argintărie, mobilier, manuscrise, precum și o colecție de icoane ortodoxe foarte valoroase. Galeria mai adăpostește și o colecție de bijuterii Faberge, dintre care reține atenția Liliacul din Vale, realizat din jad, cristal și aur.

Rămânând la vizita în Statele Unite, trebuie să amintim că Regina Maria a participat, pe 6 noiembrie 1926, la inaugurarea unui alt monument construit de Samuel Hill. Este vorba de „Arca Păcii”, ridicat în localitatea Blaine, la granița dintre SUA și Canada, tocmai pentru a celebra un secol de pace între cele două popoare, despărțite de cea mai lungă graniță nepăzită din lume.

Vezi aici GALERIE FOTO


Foto: Joe Mabel / Wikimedia Commons

Mai multe