Fundația Wings for Life face progrese semnificative în tratarea afecțiunilor coloanei vertebrale (P)

Autor: Redacția

La nivel global, milioane de persoane se deplasează într-un scaun rulant, în urma unei accidentări la coloana vertebrCumpără acumală. Traumatismele coloanei produc leziuni grave prin complexitatea lor și prin complicatiile neurologice asociate.

Cauzele traumatismelor coloanei vetrebrale sunt:accidentele rutiere (45%), accidentele de muncă (20%), accidentele în sport (15.9%) și traumatismele prin arme de foc (15%). În acest context, în 2004, proprietarul Red Bull, Dietrich Mateschitz, pune bazele fundației non-profitWings for Life, a cărei misiune este găsirea unui tratament pentru vindecarea leziunilor coloanei vertebrale.

Wings for Life World Run – Alergăm pentru cei care nu pot!În dorința de a atrage și mai mult atenția asupra acestei probleme, începând cu 2014 fundația organizează cursa globalăWings for Life World Run, un eveniment sportiv unic, care adună în aceeasi zi, la aceeași ora mii de oameni din întreaga lume, de pe șase continente, dornici să alerge pentru cei care nu pot, taxa de înscriere ajungând la fundația Wings for Life.

„Wings for Life World Run a fost un eveniment global uimitor in primul an. Speram ca in 2015 vor participa si mai multi sportivi si ca vom strange din nou o suma substantiala de bani pentru cercetarea afectiunilor maduvei spinarii”, declara Anita Gerhardter, CEO Wings for Life, la finalul editiei de anul trecut, la care s-au strans 3 milioane de euro.

Simularea electrica epidurala – o sansa pentru persoanele afectate de paralizePentru a putea testa o terapie inovatoare pe mai multi pacienti paralizati, in acest an Fundatia Wings for Life si-a unit eforturile cu Fundatia Christopher &Dana Reeve, a celebrului actor Christopher Reeve. Totul a pornit de la tratamentul testat de dr. Susan Harkema pe unul dintre pacientii inscrisi la un nou studiu de tratament. Rob Summers a ramas complet paralizat de la gat in jos dupa un accident de masina, spunandu-i-se ca nu va mai putea mearge vreodata. Dar, la numai cateva saptamani dupa ce dr. Harkema i-a implantat un stimulator electric conectat la maduva spinarii, imposibilul a devenit posibil si Rob a inceput sa isi miste usor membrele. El a fost primul din patru pacienti care au primit stimulare electrica epidurala in timpul terapiei experimentale. Intr-o lume in care afectiunile maduvei spinarii sunt inca considerate ireversibile, stimularea nervilor compromisi a fost considerata un miracol medical. Studiul, denumit The Big Idea, va fi testat pe 36 de persoane cu afectiuni ale maduvei spinarii, existand ipoteza ca stimularea electrica epidurala sa poata fi folosita pentru recuperarea semnificativa la nivel locomotor. Costul tratamentului pentru opt pacienti din cei 36 inscrisi in program va fi finantat din veniturilor stranse la Wings for Life World Run, din 2014.

Ce este stimularea electrica epiduralaStimularea epidurala presupune aplicarea continua a curentului electric, la frecvente si intensitati variate, in anumite locuri ale partii inferioare a maduvei spinarii. Implica introducerea unui dispozitiv pe dura maduvei lombare (stratul protector al sectiunii inferioare a maduvei spinarii), unde exista centrul de generare a miscarilor. Acest centru functioneaza ca un mic creier in interiorul maduvei spinarii si are capacitatea de interpretare a informatiilor senzoriale. Stimularea epidurala se foloseste pentru a activa circuitele nervoase din maduva spinarii, furnizand semnale care in mod normal ar veni de la creier. Altfel spus, un stimulator este plasat in interiorul corpului si conectat la maduva spinarii. Stimulatorul este controlat de o telecomanda de marimea unui telefon. Cand stimulatorul este pornit, comenzi precum „misca-mi piciorul drept” au rezultate motrice reale. Intr-un fel, pulsurile electrice „trezesc” celulele nervoase din maduva spinarii.

Wings for Life World Run 2015Anul acesta, Wings for Life World Run va avea loc din nou, pe 3 mai 2015, iar in tara noastra se va desfasura in Bucuresti, zona Pantelimon, continuand pe DN3-DN3A, catre Fetesti. Taxa de participare este de 124 lei (100 lei+TVA) si poate fi achitata prin transfer bancar sau direct pe site, prin card bancar. Exista mai multe variante de inscriere:online (pana pe 26 aprilie, ora 14:00), prin transfer bancar (pana pe 19 aprilie, ora 23:59), in ziua cursei (pana la ora 12:00).

Mai multe detalii pe:www.wingsforlifeworldrun.com.

Mai multe