Frontul propagandei: cum luptau britanicii împotriva naziștilor prin postere și ilustrate
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ministerul de Informații din Marea Britanie, responsabil cu propaganda, a realizat mii de postere, pamflete și cărți de propagandă cu scopul înfrângerii naziștilor. Țelul era păstrarea moralului ridicat al populației și influențarea opiniei publice din alte țări, atât prietene, cât și dușmane.
Hiter mâncând un os uman, cu sânge la gură;o svastică roșie la capătul unui fier încins, îndreptată către Pământ;un monstruos om-maimuță, cu însemne SS, pe câmpul de luptă – sunt doar câteva din imaginile folosite de propaganda britanică în anii războiului. Acestea aveau ca scop demonizarea adversarului-nazist, dar și japonez. În schimb, posterele destinate moralului britanicilor îi îndemnau pe aceștia să rămână uniți și să muncească pentru susținerea frontului sau îi avertizau să nu păstreze jurnale, de teamă că acestea ar putea ajunge în mâini inamice.
Aceste imagini erau răspândite în întreaga țară – în cărți, reviste, pamflete sau pe cărți poștale-, precum și în alte state, din Rusia până în Australia, oriunde propaganda britanică putea înclina balanța în favoarea Aliaților.