FOTO Războiul civil din Grecia, prima confruntare postbelică dintre Vest şi Est pe pământ european

📁 Războiul Rece
Autor: Redacția

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în Europa s-a instaurat o tensiune brutală între Occident şi lumea comunistă. În Grecia, însă această încleştare a dus la vărsare de sânge, într-un război civil devastator, ce a durat din 1946 până în 1949 şi a opus Partidul Comunist Grec (KKE) – ce abia ieşise cu o imagine curată din mişcarea de rezistenţă împotriva ocupaţiei germane – guvernului regalist, restaurat prin plebiscit în 1946. Statististicile arată că războiul a luat peste 80.000 de vieţi şi a lăsat pe drumuri aproximativ 700.000 de oameni. Acest război civil a cauzat mai multe daune Greciei decât războiul mondial abia încheiat:atât de profunde au fost rănile, încât nici măcar până în anii 1990 acestea nu s-au vindecat complet.

Braţul armat al comuniştilor era aşa numita Armata Democratică a Greciei, organizată în zona muntoasă nordică de un fost lider al rezistenţei, Markos Vafiadis. Într-o mişcare puţin inspirată, acesta îi captura pe sătenii din împrejurimi – bărbaţi şi femei erau recrutaţi cu forţa şi mii de copii erau sechestraţi şi trimişi în state comuniste pentru a primi educaţia marxist-leninistă. Markos Vafiadis a primit sprijin substanţial din partea regimurilor comuniste din Iugoslavia, Albania şi Bulgaria, în vreme ce oponenţii săi, guvernul regalist, era ajutat cu arme, echipament şi orice alt fel de asistenţă era nevoie de către americani şi englezi, care credeau că Stalin sprijină KKE – în vreme ce comuniştii greci se plângeau vizibil iritaţi de lipsa de sprijin din partea Moscovei.

La început, tactica rebelilor de a da lovitura şi a fugi a avut succes. La ordinul comisarilor săi politici, Markos a încercat să captureze oraşe din apropiere de graniţa  de nord, în Macedonia greacă, care să funcţioneze ca sediu al unui guvern comunist provizoriu, dar războiul convenţional nu s-a potrivit gherilelor sale şi nu a putut să păstreze terenul câştigat. KKE a făcut o greşeală fatală în 1948, când a luat partea Moscovei în ruptura dintre Stalin şi Tito. Asta a însemnat că ajutorul din Iugoslavia s-a oprit. După tensiuni interne grave, Markos a fost  epurat pentru „defetism” şi a dispărut, fiind înlocuit de rivalul său, Nikos Zakhariadis, secretarul general al KKE, antrenat la Moscova.

În iulie 1949, Tito a închis frontiera pentru Armata Democratică. În luna următoare, trupele de infanterie ale guvernului, cu artilerie şi sprijin aerian, au înfrânt în mod decisiv Armata Democratică, în Munţii Grammos, pe frontiera cu Albania. Rebelii au luptat cu îndârjire, ţinând unele poziţii până la ultimul om. Cea mai mare parte dintre comunişti s-a retras în Albania, iar pe 16 octombrie, KKE a anunţat la radioul „Grecia Liberă” că forţele sale au oprit orice operaţiune pentru a evita „anihilarea completă” a Greciei. Războiul însă nu a mai fost reluat. Demis din calitatea de secretar general în 1956, Zakhariadis şi-a sfârşit viaţa în exil, în Siberia, în 1973.

Soldaţi ai Armatei de Eliberare a Poporului Grec (ELAS), controlată de comuniști, Atena, 1944 (Keystone/Getty Images)

Soldaţi ai guvernului grec, în apropiere de Karpenisi, 22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

O santinelă supraveghează Atena;oraşul era păzit de militar împotriva atacurilor gherilelor comuniste, 1947 (Chris Ware/Keystone/Getty Images)

Copii refugiaţi la Piraeus, 1 noiembrie 1947 (Haywood Magee/Picture Post/Getty Images)

Gărzile Naţionale greceşti aduc prizonieri din teritoriul ocupat de gherile în Drama, în nordul Greciei, 22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

Goumenissa, Macedonia, august 1947 (Haywood Magee/Picture Post/Getty Images)

Armata deschide focul asupra gherilelor, 22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

Soldaţi care urcă răniţii într-o dubiţă, 22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

Doi soldaţi greci folosesc un radio pentru a comunica cu ceilalţi camarazi, 22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

Un soldat grec la pândă după o gherilă, 22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

O bătrână îşi mută din calea războiului cele mai de preţ bunuri-măgăruşul şi un viţel, 22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

Comandouri greceşti, 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

O bătrână se prezintă seara în faţa patrulei din sat, 22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

Generalul grec Vadzis în conferinţă cu generalul american Van Fleet (centru) şi generalul maior englez Down (stânga), 22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

Soldat grec, 22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

22 mai 1948 (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images)

Soldaţi monarhişti într-o garnizoană din munţi, Karpenisi, 1948 (Bert Hardy/Getty Images)

Antrenamentul unui măgar, Papades, 1948 (Bert Hardy/Getty Images)

Ofiţerii planifică asaltul asupra Muntelui Kiafa, în timp ce un preot ortodox grec bea cafea, 1947 (Federico Patellani/Getty Images)

Un soldat de gherilă se predă în faţa unui soldat grec, 1948 (Bert Hardy/Getty Images)

Soldaţi greci îi controlează pe doi ţărani de arme, octombrie 1947 (Haywood Magee/Picture Post/Getty Images)

Antrenamentul unor soldaţi greci oferit de ofiţeri britanici, 1947 (Keystone Features/Getty Images)

Recurţi se antrenează sub supervizarea unui instructor britanic, 1947 (Keystone Features/Getty Images)

www.historytoday.com

www.vintag.es

Mai multe