FOTO Legendele Braşovului. Lacul vrăjitoarelor, Tâmpa, muntele zeilor, şi camera de execuţie din Casa Sfatului

📁 Patrimoniu
Autor: Simona Suciu

Braşovul se vinde foarte bine prin fumuseţea lui, dar şi prin legendele medievale care îl fac să fie un oraş misterios. Este al doilea oraş turistic al ţării cu aproape un milion de vizitatori anual.

O legendă veche de mii de ani spune că pe muntele Tâmpa a fost o zonă sacră închinată cultului lui Zalmoxis. Arheologii au descoperit oase vechi de mai bine de 2.000 de ani, şi se presupune că aici au existat altare pentru sacrificii. Sus, printre tufele de vegetaţie, s-au mai păstrat urmele vechii cetăţi Brassovia. O machetă a fostei fortificaţii poate fi văzută acum la telecabină, deoarece această cetate nu poate fi reconstruită

GALERIE FOTO!

Puţini ştiu că zona Belvedere de pe Tâmpa există de peste 100 de ani. Aici ar fi fost o berărie, iar proprietarul urca cu măgarul băutura în fiecare zi. Astăzi se mai păstrează doar terasa şi o parte din căzile de piatră în care era ţinută băutura.

Cele mai cunoscute legende sunt cele care vorbesc despre existenţa unui mare lac subteran sau despre existenţa unor tuneluri ce străpung muntele. Dacă existenţa lacului nu a fost dovedită, existenţa a 3-4 tuneluri săpate în munte este reală. Astăzi numai unul dintre ele mai este practicabil şi leagă Casa Sfatului de unul dintre turnurile vechii cetăţi. Celelalte s-au surpat în timp şi toate sunt închise pentru a se evita accidentele.

O altă legendă spune că denumirea de zonei de agrement de la Pietrele lui Solomon vine de la un împărat cu acelaşi nume care a încercat să sară cu calul peste râu.

Trădătoarea executată

Legendele vechi mai vorbesc de o femeie care şi-a trădat semenii. Se spune că în 1736, românii care locuiau în Şchei intenţionau să atace oraşul pe ascuns. O fată care se iubea cu un sas din cetate i-a trădat şi astfel planul a eşuat. Trădătoarea a fost ucisă la Crucea Muşicoiului.

Casa Sfatului, locul execuţiilor medievale

Pe locul unde este acum clădirea Modarom se spune că exista un lac unde erau înecate vrăjitoarele. Femeile care erau suspectate că fac vrăji aveau parte de un sfârşit cumplit. Erau legate cu greutăţi de picioare şi atuncate în apă. Oamenii credeau că astfel nu vor mai putea reveni la suprafaţă. Execuţiile erau privite de mii de oameni. Astăzi pe locul fostului lac este strada Republicii.

Casa Sfatului, cea mai vizitată clădire din Braşov  a fost o temută închisoare. Începutul unei construcţii pe locul Casei Sfatului este atestat în documente în data de 23 decembrie 1420, când s-a semnat un acord între Breasla Blănarilor şi Adunarea Districtului Ţării Bârsei.

Conducerii oraşului i s-a îngăduit atunci să construiască deasupra magazinului de desfacere al blănarilor o cameră pentru „acordarea dreptăţii" şi pentru şedinţele sfatului orăşenesc.

„Construcţia a fost completată şi de aceea, se pot observa astăzi stiluri diferite de arhitectură. În partea de jos se observă stilul gotic, iar la etaj stilul renascentist şi baroc. În secolul al XVI-lea turnul era străjuit de patru turnuleţe, semn că oraşul avea dreptul de a pronunţa sentinţe capitale, «Jus Gladi»", a explicat Radu Ştefănescu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie.

În timp, Casei Sfatului i s-au adăugat noi încăperi, iar turnul a fost prevăzut cu un ceas cu cadrane pe toate cele patru laturi. Din turnul ei, trompeţii anunţau evenimentele importante ale urbei, tradiţie care astăzi a fost reluată. Turiştii pot vedea trompeţii în fiecare zi la ora 18.00, iar în weekend şi de la ora 12.00.

Mai multe