Filmul „100 de lei“, unul din secretele cel mai bine păzite ale cinematografiei româneşti (premieră)

📁 Istoria Filmului
Autor: Mariana Iancu

Studiourile Buftea au făcut publice imagini din timpul filmărilor la „100 de lei“, care au fost păstrate, deşi conducerea de partid a cerut, la acea vreme, distrugerea lor.

„100 de lei“ este un film psihologic românesc din 1973 regizat de Mircea Săucan după un scenariu de Horia Lovinescu. În rolurile principale joacă actorii Ion Dichiseanu şi Dan Nuţu.

Din cauză că nu se mai înţelege cu părinţii săi, tânărul Petre (Dan Nuţu) se mută la fratele său mai mare, Andrei (Ion Dichiseanu), care este un actor de succes.

Petre se împrieteneşte cu Dora (Ileana Popovici), o fată care-l admiră pe fratele său. Când Andrei începe să-i dea atenţie Dorei, Petre pleacă simţindu-se trădat, refuzând până şi o sută de lei pe care el i-o dăduse.

GALERIE FOTO 

Din păcate, negativul filmului a fost ars, producătorul Constantin Roateş a făcut infarct şi a murit la dispensarul din Buftea, iar regizorul a fost la un pas de nebunie. Filmul, în copie pozitivă, a fost păstrat de oamenii studioului si redat publicului după '89. 

„A fost ars negativul din ordinul tovarăşei Ceauşescu. La premieră nu mai exista negativul. Inginerii, muncitorii de la controlul tehnic plângeau. Lui nea Tica Roates, directorul filmului i s-a făcut rău, s-a dus la punctul medical de la Buftea, a făcut infarct şi a murit. A murit o dată cu filmul şi cu toată munca mea“, a mărturisit Mircea Săucan. 

În filmări a fost folosită şi limuzina Licăi Gheorghiu, fiica răsfăţată a liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. 

Mai multe