Filme și seriale despre Renaștere
Perioada Renaşterii este admirată de mulţi, inspirând rafinament şi înflorire artistică. Această a fost ecranizată într-o varietate de filme şi seriale care redau splendoarea unor civilizatii aflate la apogeu după o perioadă de agonie medievală.
Richard III (1955)
O adaptare după opera lui Shakespeare despre regele Richard al III-lea şi cuceririle sale, produs de Laurence Olivier (în rolul regelui). A fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor.
The Agony and the Ecstasy (1965)
Film produs de Carol Reed, cu Charlton Heston în rolul lui Michelangelo şi Rex Harrison în rolul Papei Iulius al II-lea. Filmul e inspirat după romanul biografic cu acelaşi titlu scris de Irving Stone. Filmul tratează conflictele dintre Michelangelo şi Papa Iulius al II-lea în timpul realizării picturilor din Capela Sixtină.
A Man for All Seasons (1966)
Filmul produs de Fred Zinnemann, redă viaţă lui Thomas More (Paul Scofield), care s-a împotrivit regelui Henric al VIII-lea în momentul când s-a separat de Biserica Catolică. A câştigat şase premii Oscar, printre care premii pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun actor, având un profit de 28 milioane $.
Anne of the Thousand Days (1969)
O producţie lansată de Charles Jarrott, filmul prezintă relaţia dintre regele Henric al VIII-lea (Richard Burton) şi Anna Boleyn (Genevieve Bujold)
The Last Valley (1971)
Bazat pe cartea cu acelaşi nume din 1959, filmul a fost produs de James Clavell. Povestea acestuia este amplasată într-o aşezare mică de ţărani neatinsă de devastările Războiului de 30 de ani, dar care va trebui să coexiste în pace cu un grup de soldaţi care ocupă valea. Protagoniştii sunt un mercenar (Michael Caine) şi un profesor (Omar Sharif).
Shogun (1980)
Mini-seria inspirată după romanul cu acelaşi titlu scris de James Clavell, redă povestea unui navigator englez, John Blackthorne(Richard Chamberlain), care ajunge în Japonia. Acesta se va implica în intrigile politice ale Japoniei din timpul shogunilor. Mini-seria a primit premii la Globul de Aur, cât şi premii Emmy.
1492:Conquest of Paradise (1992)
Descoperirea „Lumii Noi”de către Cristofor Columb(Gérard Depardieu) și efectul acestuia asupra populaţiei indigene.
Elizabeth (1998)-Elizabeth:The Golden Age (2007)
Produs de Shekhar Kapur, filmul redă tinereţea şi ascensiunea la tron a reginei Elisabeta I a Angliei(Cate Blanchett). Filmul a obţinut numeroase premii BAFTA şi la Globul de Aur, ca fiind cel mai bun film britanic din 1998, fiind nominalizat la cea mai bună actriţa şi cel mai bun machiaj. A avut un profit imens de 82 milioane $. Continuarea, Elizabeth:The Golden Age, prezintă confruntarea englezilor la comanda reginei Elisabeta cu Armada Spaniolă. A primit premiul Oscar pentru cele mai bune costume.
Luther (2003)
În secolul al XVI-lea, călugărul german idealist, Martin Luther, dezgustat de materialismul bisericii catolice, publică cele 95 de teze care vor da naștere Reformei protestante.
Charles II:The Power &the Passion (2003)
Serial produs de BBC în colaborare cu A&E Network, prezintă viaţa lui Charles al II-lea de la exilul său de 10 ani în timpul dictaturii lui Oliver Cromwell până la revenirea sa triumfală la tronul Angliei.
Elizabeth I (2005)
O mini-serie produsă de Tom Hooper ce prezintă viaţa publică şi privată a reginei Elisabeta I a Angliei (Helen Mirren).
The Tudors (2007-2010)
Un serial dramatic compus din 4 sezoane, produs de Michael Hirst, ce redă întreaga viaţa a regelui Henric al VIII-lea (Jonathan Rhys Meyers).
Jodhaa Akbar (2008)
Cu Ashutosh Gowariker regizor, este un film indian cu poveste de dragoste amplasată în secolul XVI despre o alianţă maritală ce dau naştere unei iubiri dintre marele împărat mogul, Akbar, şi prinţesă Rajput, Jodha (Aishwarya Rai Bachchan).
The Devil's Whore (2008)
Amplasat în anii 1642-1660, mini-seria prezintă războiul civil englez din perspectiva unei fete de 17 ani.
Tsar (2009)
Un film rusesc produs de Pavel Lungin redă Rusia secolului XVI aflată în haos, avându-l la conducere pe ţarul Ivan cel Groaznic care credea cu tărie că el îndeplinea o misiune divină şi că Judecata de Apoi se apropie. Filmul pare să fie o alegorie a Rusie staliniste.
În 2011, s-au lansat două seriale:The Borgias şi Borgia, ce prezintă ascensiunea familiei Borgia în timpul Papei Alexandru al VI-lea(Jeremy Irons) şi copiilor săi, Cesare Borgia şi Lucreţia Borgia. Primul serial s-a amânat după trei sezoane datorită dificultăţilor financiare, iar cel de-al doilea s-a încheiat cu succes după trei sezoane.
Surse:
IMDb
Cinemagia
Wikipedia