Faptele de omenie din timpul Primului Război Mondial. Ofiţerul german care a donat pentru mâncarea săracilor
Primul Război Mondial a avut consecinţe grave asupra societăţii româneşti. În judeţul Gorj au fost aproximativ 10.000 de orfani în urma războiului, la care se adăugau văduvele şi invalizii.
Sărăcia a crescut considerabil, iar oamenii au ajuns în situaţia să nu mai aibă mijloace de subzisenţă. Era nevoie, mai mult ca niciodată, de solidaritate şi ajutorarea celor care se aflau în situaţia de nu-şi putea asigura cele necesare supravieţuirii. Casa Regală a României s-a implicat în organizarea de acţiuni umanitare.
„Prin mareşalul Curţii Regale (Henry Cattary), Regele Ferdinand a trimis o sumă de bani pentru familiile a trei soldaţi gorjeni morţi în Basarabia (Ghiţă Gheorghe-Logreşti Birnici; Nicolae Banu-Novaci; Dumitru Belbera-Bolboşi). Nici Regina Maria nu s-a lăsat mai prejos. Încă din vara anului 1918, a oferit 10.000 lei femeilor sărace ale tuturor mobilizaţilor din întregul judeţ Gorj. Festivitatea de ajutorare s-a desfăşurat în Grădina Publică din Târgu Jiu. Numai că, la dorinţa expresă a Majestăţii Sale, «înainte de distribuirea ajutoarelor, adică la ora 900 dimineaţa, la Biserica Catedrală, s-a oficiat şi un Parastas pentru pomenirea ostaşilor morţi»”, arată istoricul gorjean Gabriel Sarcină.
Tânăra profesoară care a păstrat bunurile soldaţilor răniţi
Tânăra profesoară Suzeta Hristescu a lucrat în timpul liber ca voluntară la Crucea Roşie din Târgu Jiu, unde erau aduşi militarii răniţi pe front. Aceasta avea ca sarcină să păstreze banii şi obiectele de valoare ale răniţilor internaţi. „Mai mulţi soldaţi români, dar şi străini şi-au lăsat bunurile şi banii în mâinile sale. Cu toate neajunsurile vieţii din vremea ocupaţiei nu a stat mult pe gânduri să înapoieze banii şi obiectele“, menţionează istoricul.
Donaţie pentru refacerea unei biserici
Comisia Interimară a oraşului Târgu Jiu a donat patru stâlpi de fontă cu felinare pentru ridicare Monumentului eroilor din comuna Godineşti. Un alt gest de omenie a fost al învăţătorul N. Drăghiescu, care a elaborat o broşură necesară ţăranilor, iar jumătate din veniturile obţinute le-a oferit orfanilor de război. De asemenea, Maria Pleniceanu, soţia unui mare boier al Gorjului, a făcut o donaţie consistentă pentru ca biserica din zona Vădeni să fie reparată, după ce a fost afectată de război.
Colonelul Küpper a donat 200 de lei
Nu au lipsit gesturile de omeni nici din partea inamicilor. „Colonelul Küpper, nimeni altul decât temutul comandant al districtului Gorj din vremea ocupaţiei, a donat, în decembrie 1917, suma de 200 lei «pentru supa săracilor din oraş»“, arată Gabriel Sarcină.