Fabuloasa avere a Familiei Regale a României, aşa cum o arăta presa anilor '90: trenul burduşit cu tablouri, 158 de castele, 5 fabrici, o escadrilă de aviaţie

📁 Monarhia în România
Autor: Remus Florescu

Propaganda anti-monarhistă din presa anilor 1990-1994 prezenta Casa Regală a României drept deţinătoarea unei averi fabuloase:peste 158 de castele, cinci intreprinderi industriale, o escadrilă de aviaţie, iahturi, 175 de milioane de lei aur, 40 de tablouri ale unor pictori precum Caravaggio, Tizian, El Greco, Velasquez etc.

Istoricul clujean Cornel Jurju analizează în cartea sa „Tovarăşii împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă” modalităţile prin care a fost „diabolizată” Familia Regală a României în manualele de Istorie din perioada de dinainte de 1989 şi  în presa anilor  1990-1994. Propaganda a insistat pe două perspective ale suveranilor României:regele exploatator şi regele trădător.  

„Este dezvoltată foarte mult ideea bogăţiilor, a averilor imense acumulate de Familia Regală prin transformarea muncii proletariatului în resurse pe care Familia Regală le-ar fi trimis, pentru a le pune la adăpost, în Occident”, susţine Cornel Jurju. Cele mai abracadabrante scenarii au aparţinut presei post-decembriste. „Fără multe explicaţii, erau reproduse pasaje cu descrieri ameţitoare ale averilor regale, avalanşa cifrelor, care oricum erau dificil de corelat cu o anumită valoare, trebuind să-i genereze cititorului sentimente de derută, repulsie”, susţine Jurju. Istoricul arată că realitatea era departe de invenţiile jurnaliştilor, "viaţa în exil, a regelui Mihai şi a familiei sale, n-a fost deloc uşoară, situându-se, adesea, la limita subzistenţei materiale".

Citește continuarea aici

Mai multe