Experimentul economic născut mort

Anul 1945 a fost marcat de venirea la putere a unui guvern dominat de comunişti şi condus oficial de dr. Petru Groza. Era ziua de 6 martie. Teoretic, ar fi trebuit să înceapă fericirea maselor de muncitori şi ţărani. Practica demonstra însă că ideologia roşie nu avea nimic în comun cu realitatea şi cu economia. La 28 noiembrie 1945 a avut loc o şedinţă a Consiliului de Miniştri.

Părea una obişnuită, cu discuţii secrete şi decizii dictatoriale. Participanţii credeau că vorbele lor vor fi ascunse pe vecie, dar în 2015 actele au fost publicate de către istoricul Marcel-Dumitru Ciucă la o editură din Piteşti. Conform acestora, ministrul Muncii, Lotar Rădăceanu, recunoştea că politica economică a partidului a dat faliment. Nimic nu mai mergea bine ȋn țarǎ.

Prim-ministrul Petru Groza a constatat cǎ era a doua oarǎ ȋn mai puțin de un an. Adrian Dumitriu, subsecretar de Stat pentru Industria de Rǎzboi, constata ȋn aceeași ședințǎ cǎ personalul Industriei de Stat este cel mai prost salarizat din Țara Romȃneascǎ. Conducǎtorii au reușit sǎ respecte ideile emanate de teoria marxistǎ și au avansat pe linia nimicirii proprietǎții private. A rezultat o industrie pregǎtitǎ pentru un eventual rǎzboi, dar neviabilǎ pentru timp de pace.

Era o guvernare dezastruoasǎ din punct de vedere economic, dar presa a primit ordin sǎ laude planul comunist de relansare a industriei. Omagiile au curs ȋn valuri, dar n-au ȋmpiedicat catastrofa din țarǎ. Foametea și bolile secerau ȋn masǎ un popor supus unui regim totalitar. Anul 1946 a rǎmas ȋn istorie prin dispariția a 296.439 de oameni, o mortalitate de 18, 8 la mie. Anul 1947 va aduce cea mai mare mortalitate din istoria postbelicǎ a Romȃniei. Au pierit 349.331 de persoane. Erorile conducǎtorilor sunt suportate de oamenii de rȃnd, convinși de politruci cǎ se luptǎ pentru fericirea lor. Falimentele se țineau lanț.

Experimentul comunist a continuat pȃnǎ ȋn 1989, dar numai politica de teroare a reușit sǎ menținǎ un sistem mort. Prețul plǎtit a fost enorm și cu greu poate fi calculat. Efectele erorilor economice, sociale și politice vor persista cȃteva decenii.

Bibliografie minimalǎ

Direcția Centralǎ de Statisticǎ, Anuarul statistic al Republicii Socialiste Romȃnia 1968, București.

Stenogramele ședințelor Consiliului de Miniștri, Guvernarea Dr. Petru Groza Instaurarea regiumului pro-comunist, vol. II (24 august 1945 – 28 februarie 1946), Ediție de documente ȋntocmitǎ de Marcel-Dumitru Ciucǎ, Editura Ordessos, Pitești, 2015.

Mai multe