După 59 de ani de când a fost compus, musicalul „Sunetul muzicii” ajunge, în premieră, la Opera Comică pentru Copii (P)
La 53 de ani de la lansarea celebrului film „Sunetul muzicii” și la 59 de ani de când Richard Rodgers a compus legendarul musical, pe versurile lui Oscar Hammerstein, publicul din România are ocazia să vadă o versiune inedită a acestei producții, pusă în scenă la Opera Comică pentru Copii de regizorul și coregraful Răzvan Mazilu. Premiera musicalului va avea loc pe 1, 2 și 3 iunie, la Sala Mare, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Opera Copiilor (FOC). Spectacolul, la care s-a lucrat peste două luni, are în distribuție copii talentați aleși de Răzvan Mazilu. Biletele sunt disponibile pe <a href="http://www.bilete.ro" target="_blank" style="background-color: rgb(255, 255, 255);">bilete.ro</a>.
„Când spectatorul intră în sală, trebuie să uite tot, să dea <<delete>> la tot ceea ce știe despre acest important reper artistic, așa cum e <<Sunetul Muzicii>>. Fiecare producție aduce ceva nou, fiecare spune aceeași poveste dar într-un limbaj nou, în haine noi, cu performanțe artistice unice, irepetabile. Nu e prima dată când lucrez cu copii în calitate de regizor, însă niciodată nu am avut parte de o distribuție de copii atât de numeroasă. Marea surpriză a fost faptul că sunt mult mai bucuroși când lucrează decât adulții. Știu mult mai bine ce au de făcut și au capacitatea de a absorbi ca un burete tot ce li se oferă. Am avut și am niște revelații extraordinare la repetiții, mă simt un norocos”, a declarat Răzvan Mazilu într-un interviu recent realizat de Ioana Marinescu.
Filmul „Sunetul muzicii” a fost realizat în 1965 după musicalul original creat în 1959 de Richard Rodgers și Oscar Hammerstein, devenind unul dintre cel mai iubite filme din istorie. Povestea familiei Von Trapp și a guvernantei Maria a cucerit generații întregi, iar filmul a fost cotat de Institutul American de Film pe locul 4 în topul celor mai bune 100 de musicaluri din istorie. Cântecul „The Sound of Music” se situează pe locul 10 în topul celor mai bune melodii din filme din istorie.
Povești îndrăgite, pe scenele Operei Comice la Festivalul Opera Copiilor
„Sunetul muzicii” este doar una dintre numeroasele surprize pe care Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, le-a pregătit-o spectatorilor mici și mari, deopotrivă, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Opera Copiilor. Pe cele trei scene ale instituției din Calea Giulești nr. 16, dar și pe scena amenajată în Amfiteatru, în aer liber, copiii vor avea ocazia să vadă spectacole invitate din țară, dar și producții îndrăgite din repertoriul OCC. Pe 29 mai, la Sala UnderGrant, de la ora 11:00, cei mici se vor putea întâlni cu frumoasa poveste a lui Aladin în spectacolul „O mie și una de frontiere” a Teatrului Regina Maria din Oradea. Pe 29 și 30 mai, pe Scena Mare din Amfiteatru, se va juca spectacolul „Sarea în bucate” al Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara, de la ora 11:00 și de la ora 13:00. În 30 mai, pe scena din Amfiteatru se va juca spectacolul „Alice în Țara Minunilor” de la Ateneul din Iași.
Pe 1 iunie, cei mici vor putea vedea spectacolele „Cu Nino în Europa”, de la orele 10:00 și 12:00, în Salonul Mozart, „Eliza, micuța florăreasă”, de la orele 11:00 și 13:00, în Sala UnderGrant, premiera musicalului „Sunetul Muzicii”, de la orele 11:00 și 17:00, în Sala Mare, și Gala Școlilor de Balet, la ora 20:00, în Amfiteatru. Pe 2 iunie sunt programate spectacolele „Viața lui Mozart”, de la orele 10:00 și 12:00, în Salonul Mozart, „Mirandolina”, de la orele 11:00 și 13:00, în Sala UnderGrant, musicalul „Sunetul Muzicii”, de la orele 11:00 și 17:00, în Sala Mare și Gala Cantus Mundi, de la ora 20:00, pe Scena Mare din Amfiteatru. Ultima zi a Festivalului Opera Copiilor aduce pe scenele Operei Comice alte spectacole la fel de frumoase și iubite: basmul simfonic „Petrică și Lupul”, de la orele 10:00 și 12:00, în Salonul Mozart, „Fata babei și Fata moșului”, de la orele 11:00 și 13:00, în Sala UnderGrant și musicalul „Sunetul Muzicii”, de la orele 11:00 și 17:00, în Sala Mare. Cea de-a șasea ediție FOC se va încheia cu Gala Operei Comice pentru Copii - Muzica Desenelor Animate, care va începe la ora 20:00 în Amfiteatru, unde invitați de onoare vor fi Paula Seling și Orchestra Camerata Regală, dirijată de Andrei Tudor.
Jocuri, povești și expoziții interactive la Festivalul Opera Copiilor
Între 29 mai și 3 iunie, copiii, se pot bucura, alături de întreaga familie, de o mulțime de jocuri și activități distractive pregătite în curtea OCC din Calea Giulești nr. 16. Concursuri și campionate de oratorie, de șah, Kendama, Quoridor sau King Domino, ateliere de pictură și desen, spectacole în aer liber sunt doar câteva dintre atracțiile FOC. Copiii se vor putea distra în voie la piscina cu bile și la Aventura Park, cu o tiroliană de 50 de metri, perete de escaladă, 4 tobogane gonflabile și un balon cu aer cald. Două expoziții inedite îi așteaptă pe vizitatorii de toate vârstele: una de pești exotici și una de fluturi vii, amplasată pe acoperișul clădirii. Tot aici, copiii și adulții vor putea să privească cerul și stelele cu ajutorul telescoapelor profesionale montate pe acoperișul Operei Comice pentru Copii.
În cadrul FOC va fi deschis și un târg educațional, cu peste 50 de expozanți, iar în fiecare zi copiii vor putea asculta povești citite de artiști renumiți, printre care soprana Felicia Filip, campioana olimpică, mondială și europeană la spadă Loredana Dinu, dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, Anna Ungureanu. Alături de ei, solistele Margareta Pâslaru, Paula Seling, Lucia și Teodora Buciu, jurnalistele Larisa Popa și Cristina Herea, actrițele Marcela Motoc și Camelia Varga și solistul Fang Shuang au acceptat invitația Oprei Comice de a citi poveștile lor preferate copiilor, într-un spațiu prietenos, amenajat în Curtea Medievală.
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar peste 12.000 de spectatori. Pentru stagiunea 2017-2018 sunt programate peste 600 de reprezentații, dintre care 19 premiere.