DUPĂ 25 DE ANI. O reconciliere de milioane de euro. De ce a acceptat Regele Mihai să se împace cu Ion Iliescu

📁 Monarhia în România
Autor: Adevărul

Cel mai controversat moment din parcursul Casei Regale în ultimii 25 de ani s-a petrecut în 2001, când Regele Mihai a acceptat să se împace cu cel care îl prigonise în anii ’90, primind la schimb proprietăţile revendicate de la statul roman:terenuri şi imobile în valoare de zeci de milioane de euro.

„Adevărul“ continuă seria de articole despre parcursul Casei Regale în cei 25 de ani de la Revoluţie cu rememorarea celui mai controversat moment din această perioadă:reconcilierea Regelui Mihai cu Ion Iliescu. Pentru o analiză cât mai obiectivă, am consultat istorici, analişti politici şi oameni direct implicaţi în evenimente. Membrii Casei Regale au refuzat să ne ofere declaraţii pe această temă.

Intervalul 1990-1996, despre care am vorbit pe larg în ediţia de ieri, a fost unul presărat cu multe momente dureroase pentru Regele Mihai. A urmat apoi mandatul lui Emil Constantinescu (1996-2000), o neaşteptată dezamăgire pentru monarhiştii din România şi chiar pentru Rege. Fostul monarh nu a primit nimic din ce spera, odată cu ieşirea de pe prima scenă politică a oamenilor pe care-i considera comunişti şi care îl ţinuseră departe de ţară.

Citește și De ce Monarhia n-a salvat România. Momentele care ne-ar fi putut schimba istoria  

Constantinescu i-a dat Regelui un paşaport românesc şi i-a organizat un tur prin Europa, cu misiunea de a reprezenta interesele României în efortul de integrare în NATO. România nu fost primită în Organizaţia Nord-Atlantică în 1997, iar Regele s-a întors la Versoix, căci în România nu i s-au restituit proprietăţile. „Toate legile de restituire au fost blocate sistematic în Parlament de cei din Partidul Democrat, care nu voiau să audă de monarhie“, spune Zoe Petre, fost consilier al preşedintelui Emil Constantinescu.

În mod surprinzător, puterea a devenit mult mai curtenitoare cu Casa Regală după anul 2000, când Ion Iliescu s-a întors la conducerea României. Spre dezamăgirea multora dintre simpatizanţii săi, Regele Mihai a acceptat reconcilierea cu cel care îl prigonise în primii ani de după Revoluţie. Iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate:în ultimul mandat prezidenţial al lui Ion Iliescu, Regelui i s-a oferit o reşedinţă oficială – Palatul Elisabeta – şi i-a fost restituit domeniul de la Săvârşin, ceea ce i-a permis să se stabilească în România.

Continuarea pe adevarul.ro

Mai multe