Dovezile uneia dintre cele mai vechi crime din istoria omenirii, păstrate în peștera Cioclovina

Peștera Cioclovina din Hunedoara a păstrat dovezile uneia dintre cele mai vechi crime cercetate în istoria omenirii. Și nu este singurul mister care face din ea un loc cu totul neobișnuit.

Un craniu uman, descoperit la sfârşitul anilor ’30, în timpul exploatărilor de guano în Peștera Cioclovina din Hunedoara, a stârnit fascinația oamenilor de știință.

Craniul din Peștera Cioclovina, vechi de 30.000 de ani

Cercetările au arătat că acesta ar fi fost al unei persoane care a trăit aici în urmă cu peste 30.000 de ani, însă ceea ce i-a contrariat pe savanți au fost urmele păstrate pe țeasta umană. Concluzia unor savanți australieni a fost că omul fusese ucis, într-o confruntare față în față, iar cercetarea poate reprezenta și documentarea celei mai vechi crime astfel cunoscute în istorie.

Craniul din Peștera Cioclovina a păstrat urmele mai multor fracturi: două de dimensiuni reduse la baza craniului şi una mare pe partea dreaptă.

Cercetătorii au stabilit că două dintre fracturi au avut loc înainte sau la momentul morţii, între care cea mare de pe partea dreaptă fiind produsă prin lovituri aplicate cu un fel de bâtă, iar cea mai mică fiind provocată de cădere.

Faptul că rănile nu prezintă urme de vindecare dovedeşte că loviturile au fost fatale, aşadar a putut fi emisă ipoteza unei crime.

„Leziunile de la Cioclovina prezintă mai multe caracteristici ale traumatismelor perimortem, inclusiv deformare plastică, fulgi osoși, morfologia marginilor ascuțite, unghiuri de fractură acute sau obtuze și lipsa de vindecare. Acest lucru lasă deschisă posibilitatea ca ambele răni să fi apărut în urma a două lovituri consecutive cu același obiect. Lipsa vindecării indică puternic că rănirea a fost fatală - deși nu putem exclude posibilitatea unor răni suplimentare pe restul corpului, care nu sunt păstrate în evidența fosilă”, arătau oamenii de știință Elena F. Kranioti, Dan Grigorescu și Katerina Harvati, autorii unui studiu publicat în jurnalul PLOS (Biblioteca Publică de Științe).

Comportamentele violente și crimele în epoca în care a trăit omul din Peștera Cioclovina nu sunt surprinzătoare, arătau savanții, având în vedere dovezile crescânde de violență în rândul grupurilor umane timpurii.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe