Decăderea palatelor renascentiste din Italia

📁 Patrimoniu
Autor: Andreea Lupşor

Fotograful Thomas Jorion a realizat o serie tulburătoare de fotografii pentru a documenta decăderea faimoaselor villa italiene din timpul Renașterii.

Aparatul de fotografiat a surprins scări monumentale aproape distruse, cu ornamentele cândva superbe acoperite de praf. Pe pereți abia se mai observă lambriurile sau picturile care făceau cândva din aceste vile adevărate opere de artă.

Aceste vile, care aparțineau în timpul Renașterii nobilimii, sunt astăzi abandonate și se degradează pe zi ce trece.  Cu toate acestea, cei care se aventurează în interiorul acestor ruini mai pot găsi aici lucruri frumoase de văzut, după cum demonstrează Jorion prin imaginile sale.  

Pentru a documenta decăderea a acestor palate, fotograful Thomas Jorion a străbătut nordul Italiei, din Piemont și Lombardia până în Toscana și Emilia Romagna. A rezultat o superbă, și în același timp tristă, serie de fotografii intitulată Palate uitate.

Majoritatea acestor vile se află în zone defavorizate din punct de vedere economic, astfel încât autoritățile nu-și permit restaurarea lor. Există însă și cazuri în care problemele de familie sau cele la nivel comunitar au dus la decăderea vilelor. Spre exemplu, într-unul din cazuri, construcția unei centrale nucleare în apropiere a dus la abandonarea unui sat întreg și, implicit, a palatului de acolo.

Se pare că există mai bine de 300 de asemenea sate fantomă în italia-paesi fantasma, multe datând din perioada medievală. Satele au fost părăsite de locuitori din varii motive, de la alunecări de teren până la migrația către marile orașe.

Sursa:http://www.dailymail.co.uk

Foto:Thomas Jorion

Mai multe