De unde moştenim tradiţia covorului roşu

În ceea ce priveşte culoarea roşie, încă din cele mai vechi timpuri a fost asociată cu regalitatea şi divinitatea. Dar care este legătura între pigmentul nobil şi covorul care întâmpină astăzi figurile politice, dar mai ales este asociat cu mult aşteptata seară a decernării premiilor Oscar? De unde moştenim, oare, tradiţia covorului roşu?

Încă de la început, folosirea covorului roşu nu a fost destinată oamenilor de rând. În Grecia Antică, în piesa lui Eschil, „Agamemnon”, la sosirea regelui acasă, după victoria sa în Războiul Troian, soţia sa, Climtemnestra, acoperă alee pe care urma să vină liderul victorios cu un material de culoare sângerie. Însuşi regele a ezitat să calce pe covorul desfăşurat în faţa lui, spunând că  este doar un om, un muritor, nu un zeu.

În arta renascentistă, covoarele roşii apăreau şi cu motive orientale, şi erau folosite doar în picturile destinate sfinţilor, regalităţii, aristocraţiei. Casele regale preferau culoarea stacojie, care era cea mai greu de obţinut şi, evident  cea mai scumpă. Culoarea era obţinută de la un crustaceu, procedeul fiind împrumutat de la populaţia azetcă şi mayaşă, din secolul al XV-lea. Tradiţia a continuat, iar o dovadă este sosirea din 1821 a preşedintelui american James Monroe, în Georgetown. Atunci, primarul oraşului a folosit un covor roşu la întâmpinarea preşedintelui. Din acel moment, covorul roşu a devenit o tradiţie în ceea ce priveşte sosirea personalităţilor politice.

Covorul roşu a devenit o element obligatoriu al Hollywoodului abia în 1922, când a fost amplasat în faţa Cinematografului Egiptean pentru premiera filmului „Robin Hood”. Din 1964, covorul roşu a devenit un fenomen global, mereu asociat cu vedetele cinematografiei. Momentul sosirii acestora pe covor a devenit deja o parte mult aşteptată de către fani şi nu numai,  a spectacolului decernării premiului Oscar. Pentru celebrităţi, momentul defilării pe covorul roşu poate însemna un punct definitoriu pentru cariera lor.

Astăzi, covorul roşu folosit în seara decernării premiilor Oscar, măsoară 16, 500 metri pătraţi, şi durează aproape două zile să fie montat. Designerii realizează rochii şi costume speciale pentru acea seară, toate debordând de eleganţă, frumuseţea lor încercând parcă să aducă aminte de originea regală a unuia dintre cele mai importante elemente de decor.

Mai multe