DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021
Ex animo
Despre primii monarhi ai României au rămas doar portrete individuale, schițate în linii mari, dar puternice: Carol, liderul rece, și Elisabeta, scriitoarea sensibilă. Însă odată cu publicarea corespondenței dintre cei doi, portretele se completează, se definesc, capătă nuanțe, se schimbă chiar. Carol I cel sever, rigid şi riguros este înlocuit de unul sensibil şi îndrăgostit de soţia lui. Elisabeta, poeta Carmen Sylva, capătă trăsături reci, care o îndepărtează pentru o perioadă de Carol.
Corespondența primei perechi regale este nu doar modalitatea nouă de a-i cunoaște mai bine, ci și o sursă istorică inedită de a înţelege, dintr-o altă perspectivă, societatea românească din acele vremuri, dar și cele mai importante evenimente de atunci. Războiul de Independență, pierderea unicului copil, pierderea a două sarcini, culisele politicii românești – dar şi dorul, frica, grija, durerea, toate apar în scrisorile primului cuplu regal. Și cum să nu te copleșească toate acestea, citind din intimitatea celor mai longevivi monarhi din România. „Din suflet iubită Elisabeta! Astăzi se fac 14 zile de când nu ne-am mai văzut, mi-e foarte dor de tine şi mă gândesc cum şi unde ne putem întâlni pentru câteva zile“, îşi începe una dintre epistole Carol I.
„Cu iubire tandră, Elisabeta“. „Mereu al tău credincios, Carol”. Corespondența perechii regale, volumul I, 1869-1888
Editori: Silvia Irina Zimmermann, Romanița Constantinescu
Editura: Humanitas
Număr de pagini: 376
www.libhumanitas.ro
La cafenea, birjar, la cafenea!
Bucureștiul n-ar fi fost Micul Paris fără cafenele, asta e clar. Şi cu toate că primul loc unde se încântau simțurile cu misterioasa licoare a fost deschis sub egidă turcească, în 1667, cafeneaua a rămas în istoria noastră cu pecete franceză. În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, tinerii plecați la studii în Occident s-au întors acasă cu această filosofie de viață, acest fel de a trăi cosmopolit în jurul cafenelei – a spus-o răspicat Tudor Arghezi: „Dacă ești prost la cafenea, e imposibil să fii deștept altundeva!”.
În cafenele s-au născut prietenii, dușmănii, s-au spus și s-au creat povești, s-a dezbătut, s-a combătut, s-a pus țara la cale. Fără cafenele, Bucureștiul n-ar fi fost complet. Oriunde v-aţi învârti în centrul Capitalei de odinioară, vă garantăm că istoria vă va opri în dreptul unuia dintre numele Capșa, Oteteleșanu, Fialkovski, Kübler, Corso, Café de la Paix și vă va deschide poarta către momente de neuitat.
Prin cafenelele din Micul Paris
Autor: Maria-Magdalena Ioniță
Editura: Corint
Număr de pagini: 160
www.edituracorint.ro
Arta din inima Vaticanului
Aproape o mie de frânturi de divinitate de la Vatican sunt strânse în aproape 600 de pagini. Căci una dintre cele mai rafinate și mai mari colecții de artă din lume se află în inima Romei: tablouri, fresce, manuscrise, statui. Paginile acestui album publicat recent la Editura Litera poartă ochii și imaginația cititorului nu doar printre comorile lăsate de Michelangelo, Rafael şi Giotto, ci, mai ales, prin Pinacoteca Vaticanului, Capela Sixtină, Apartamentele Borgia, Palatele Vaticane și bazilica Sfântul Petru. Colecția papală nu este doar un grup de opere strânse la un loc, ci un adevărat rai al istoriei – vă invităm să îl descoperiţi.
VATICAN. Toate picturile și frescele vechilor maeștri
Editura: Litera
Număr de pagini: 528
www.litera.ro
La început a fost imaginea
Imaginea. Iată forma cea mai simplă de comunicare și de învățare. Un roman grafic despre istoria omenirii, conceput ca un reality show, dar care are la bază bestsellerul Sapiens al lui Yuval Noah Harari este parcă prea frumos să fie adevărat. Spre exemplu, pentru înțelegerea evoluției omenirii, întâlnirea dintre sapiens și neanderthalieni este realizată prin intermediul capodoperelor artei moderne – o evoluție ușor de înțeles, numai bună de pus sub bradul unui adolescent (dar nu excludem nicio vârstă din publicul-ţintă al acestei lucrări).
Sapiens. O istorie grafică. Volumul I. Nașterea omenirii
Autori: Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave
Editura: Polirom
Număr de pagini: 248
www.polirom.ro
Acest articol a apărut în numărul 227 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie 2021 la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com