De ce sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost dus şi la Castelul Peleş

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția

Regele Mihai a murit pe 5 decembrie, în Elveţia, la vârsta de 96 de ani. După o viaţă petrecută în exil, ultimul rege al României a fost adus în România pentru a fi înmormântat. Programul funeraliilor regale include şi p ceremonie care va avea loc la Castelul Peleş, de la Sinaia, unde drapelul naţional arborat în locul cel mai înalt a fost coborât în bernă.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost adus în dimineaţa zilei de 13 decembrie. După oficierea unei ceremonii religioase pe Aeroportul Otopeni, cortegiul funerar a pornit către Castelul Peleş unde, pentru puţin timp – în această după-amiază – oficialităţi vor veni să îşi prezinte omagiile.

Castelul Peleş reprezintă în istoria României un simbol al suveranităţii şi al monarhiei româneşti. Dar, cel mai important lucru pentru care Regele Mihai a fost depus în Holul de Onoare al castelului este faptul că aici este locul unde, pe 25 octombrie 1921, s-a născut monarhul (mai exact la Foişor), fiu al Regelui Carol al II-lea şi al principesei Elena. Un alt motiv cu mare greutate este cel că la Sinaia a încetat din viaţă şi primul rege al României, Carol I. Astfel, după o viaţă trăită în exil, ultimul rege al românilor este purtat pentru ultima oară în locurile simbol ale monarhiei româneşti – Castelul Peleş, Palatul Regal de pe Calea Victoriei, Gara Băneasa, de unde va fi dus cu Trenul Regal la Curtea de Argeş pentru a fi înmormântat alături de strămoşii săi, dar şi de Regina Ana, soţia Majestăţii Sale.

Mai multe