Cutia cu vicii desuete, un obiect elegant din secolul al XVIII-lea
În colecția Arheologie a Muzeului Municipiului București se află o cutiuță dreptunghiulară, cu capac, realizată din metal, cel mai probabil argint, datată în sec. al XVIII-lea, folosită la păstrarea țigărilor.
În această perioadă, țigările erau importate în principal din Imperiul Otoman și erau adesea văzute ca un articol de lux. Pe măsură ce popularitatea țigărilor a crescut, la fel a crescut și cererea pentru recipientele de păstrare, astfel că apar cutii elegante, concepute special pentru a le depozita, scrie Muzeul Curtea Veche, pe pagina de Facebook a instituției.
Cutiile de țigări din secolul al XVIII-lea erau de obicei realizate din metale prețioase precum argintul sau aurul și erau adesea împodobite cu gravuri complicate sau modele în relief. Unele tabachere au fost decorate cu pietre prețioase sau perle.
Piesa noastră are întreg capacul gravat cu linii subțiri, orizontale, iar în colțuri apar patru rozete delimitate de semicercuri, în centru se distinge un disc aurit unde este reprezentată o liră, discul este mărginit de mici cercuri dispuse concentric.
Pe lângă valoarea lor decorativă, tabacherele au avut și utilizări practice. Multe cutii au fost proiectate cu un capac rabatabil sau glisant, care a ajutat la păstrarea țigărilor proaspete și protejate de deteriorare. Unele tabachere aveau un mecanism cu arc, care a permis distribuirea individuală a țigărilor, într-un mod facil.
Popularitatea tabacherelor a continuat să crească de-a lungul secolelor al XIX-lea și al XX-lea și au devenit un accesoriu important atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pe măsură ce fumatul a devenit mai răspândit, producătorii au început să producă o gamă mai largă de cutii în diferite stiluri și materiale, inclusiv piele, email și plastic. (Autor: Dr. Ioana Manea, muzeograf, Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie a Muzeului Municipiului București)