Cum se îmbrăcau vechii traci?

În picturile de pe vasele grecești, tracii sunt reprezentați stereotip, cam la fel cum sunt zugrăviți majoritatea barbarilor din nord sau est: cu căciuli, pantaloni decorați și mantii lungi, bogat ornamentate.

Asemănător (dar nu identic!) sunt pictați și sciții, amazoanele şi perșii. Deși aceste imagini sunt niște clișee, studierea lor ne spune destule lucruri. Deoarece tracii locuiau pe o suprafață mare, cu diferențe majore de climă, de la Marea Egee până dincolo de Munții Carpați, dar și cu influențe culturale diverse, este firesc să fi existat diferențe regionale în portul lor. În arta greacă, tracii din ținuturile sudice apar îmbrăcați cu tunici, dar fără pantaloni, cu picioarele goale. În schimb, ei poartă pelerine lungi și grele, din lână, precum păturile, numite zeíra. Cu aceste pelerine, folosite probabil la origine de păstori, războinicii traci se apărau de frig în timpul nopților reci. De la Herodot aflăm că erau vopsite în culori vii.

Potrivit altor surse, tracii se apărau de frig și cu blănuri. În picioare purtau un soi de ghete înalte din piele de căprioară – după cum vedem în reprezentări și după cum ne spune și Herodot.

În schimb, tracii de la nord de Balcani, precum geții sau triballii, se îmbrăcau în veacurile VI-IV î.Chr. asemenea sciților. Aveau, cu siguranță, pantaloni și tunici deschise în față și cu poale lungi, de in sau lână vara, și de blană, iarna.

Căciulile tracilor, din pânză, pâslă sau din blană, erau de mai multe feluri. Originea lor – fie în Asia Mică sau Persia, fie în stepele scitice – se pierde în vremurile invaziilor indoeuropene. Căciula din blană de vulpe se numea alopekís (din numele grecesc al animalului). Coada vulpii era lăsată să cadă pe spate. Alte căciuli sunt variante ale „bonetei frigiene“ cu clape lungi care atârnau peste obraz și ceafă și care puteau fi legate sub bărbie. Aceste căciuli, în numeroase forme și variante, erau răspândite pe un areal larg, din Asia Centrală și Persia până în Europa, încă din Epoca Bronzului.

Unii traci se tatuau. Începând cu jumătatea veacului al IV-lea, sub puternica influență a Macedoniei, aristocrații traci, în special cei odrizi, au adoptat modele culturale grecești. Și-au ras bărbile, s-au îmbrăcat și și-au construit morminte precum macedonenii.

Foto sus: Reconstituire ideală a unei familii princiare tracice din epoca elenistică (sfârșitul sec. al IV-lea î.Chr.). Inspirată de fresca de pe tavanul mormântului tracic de la Kazanlîk. Desen de Radu Oltean. © Humanitas, 2021

Acest text este un fragment din articolul „Geții în istorie”, publicat în numărul 239 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com.

Cumpără AcumCumpără Acum

Mai multe