Cum s-a serbat ultima zi a monarhiei - 10 Mai - în România
În anul 1946, relațiile dintre regele Mihai I și guvernul Petru Groza au continuat să fie încordate. În pofida încetării grevei regale pe 8 ianuarie 1946, când suveranul a reluat colaborarea cu guvernul, deci a faptului că anul începuse promițător, Mihai I era, în fond, prizonierul politic al U.R.S.S.. Contradicțiile dintre guvernul susținut de acesta și el fiind ireconciliabile!
În dimineața zilei de 10 mai, s-au tras 21 de salve de tun, care au anunțat pe bucureșteni începerea sărbătorii. La orele 9.00, la Patriarhie s-a oficiat un Te Deum, în prezența Regelui, la care au participat casa civilă și militară a suveranului, membrii guvernului, miniștri și secretari de stat, mareșalul Tolbuhin, Comisia Aliată de Control.
La 10.00 a avut loc ceremonia dezvelirii monumentului pentru slăvirea memoriei eroilor armatei U.R.S.S., cu participarea familiei regale. Un detașament român și unul sovietic au dat onorul. Regele a dezvelit monumentul și a urmat slujba religioasă. Au rostit cuvântări generalul Dombrowski, primarul general al Capitalei și colonelul Z. Zusailov.
După dezvelire, a urmat parada militară. La orele 14.00, la Cercul Militar s-a oferit un banchet patronat de generalul C. Vasiliu Râșcanu, iar la 10 seara a avut loc o serată. Pe instituțiile de stat erau arborate drapelele românești, sovietice, americane și franceze. După-amiaza a avut loc un festival și manifestări sportive. Bucureștenii au avut posibilitatea să vizioneze diverse filme în aer liber; în piețele publice cântau orchestre militare.
La orele 21.00 s-a desfășurat un joc de artificii și reflectoare în parcul Cișmigiu. Așa s-a sărbătorit pentru ultima dată ziua de 10 mai în Capitală, deoarece în anul următor 1947, ultimul în care România era încă monarhie, Regele Mihai I nu a mai fost de acord ca 10 mai să fie sărbătorit public. Sovieticii îi solicitaseră să nu mai accepte manifestații de simpatie populară, așa că în acest an ziua de 23 august 1944 i-a luat locul!
După 30 decembrie 1947, când s-a proclamat R.P. Română, din punct de vedere oficial, 10 mai nu a mai reprezentat nimic. A rămas însă în conștiința multor români ca o zi plină de semnificații, sărbătoarea lor de suflet, care a determinat ca România să intre în rândul țărilor civilizate ale Europei!