Cum l-au caracterizat jurnaliştii americani pe Petru Groza
„Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, titrau ziarele americane după ce avocatul şi moşierul din Deva fusese impus de sovietici la conducerea primului guvern comunist. Povestea celui mai important om politic din trecutul Hunedoarei devenea astfel, în 1946, subiect de presă în Statele Unite ale Americii.
O poveste de demult, care îl are în prim-plan pe Petru Groza, a reprezentat unul dintre subiectele cărora presa din Statele Unite ale Americii le-a dedicat spaţii ample. S-a petrecut în urmă cu aproape 60 de ani, la scurt timp după ce avocatul şi omul de afaceri din Deva, exponent al „capitalismului”, după cum îl caracterizau jurnaliştii americani, fusese impus la conducerea primului regim comunist din istoria României.
Tonul ironiilor faţă de Petru Groza l-a dat jurnalistul Joachim Joesten, corespondent al agenţiei de presă NEA din Statele Unite ale Americii. Portretul făcut „burghezului” din Deva, protagonist al unuia dintre momentele de cotitură din istoria României, putea fi regăsit în primele pagini ale celor mai multe ziare americane, din primăvara lui 1946.
Paradoxurile lui Petru Groza
„Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, era caracterizat Petru Groza, în deschiderea reportajului. „Groza este orice altceva decât un proletar. E ceea ce sovieticii ar numi kulak – un fermier prosper. A fost între timp şi bancher, industriaş şi proprietar de hotel. Şi nu e membru al Partidului Comunist”, continuau jurnaliştii americani. Moşierul din Deva, care înfiinţase organizaţia politică Frontul Plugarilor, era pe placul sovieticilor şi se bucura de popularitate în ţară. „În ciuda ambiţiilor sale dictatoriale, Groza evea o personalitate plăcută, simţul umorului şi îşi uimea oaspeţii prin naturaleţea şi erudiţia sa. Avea obiceiul să îşi îndrepte degetul arătător spre cei cu care conversa şi să se joace cu stiloul pe care îl lovea într-una de birou”, scria jurnalistul Joachim Joesten.
"Un mare moşier care conducea o reformă drastică de naţionalizare în agricultură, un capitalist care joacă rolul unui comunist. Un tip dur care vorveşte ca un profesor. Acesta este Petru Groza al României”, încheiau jurnaliştii.
Sursa:www.adevarul.ro