Cum i-a filat Securitatea vacanţa lui Constantin Noica
România comunista a acelor ani parea sa fie aparent mai deschisa Occidentului, fara a se neglija vreo secunda potentialul pericol venit din partea "dusmanului de clasa"-în cazul nostru, Constantin Noica, filosoful idealist, care "se manifesta ostil fata de realitatile noastre sociale", afirmând ca traieste în România "ca într-o cazemata" în care lâncezeste sau ca traieste "ca într-o celula"1, cel care promova rostul de a fi român înfiintând o scoala a mentoratului pentru tineri sau cel care niciodata nu ar fi sarutat "mâna care l-a lovit"2.De aceea, o astfel de întâlnire speciala între Constantin Noica si Sanda Stolojan trebuia monitorizata cu prudenta si în permanenta de "cel mai vigilent paznic" al ordinii sociale-Securitatea.
Informatorul Sandu
De fapt, isteria a fost declansata de sursa vigilenta Sandu, un apropiat al familiei Stolojan, care furnizase organelor de Securitate informatii cu privire la intentia Sandei Stolojan de a sta cât mai mult timp în preajma lui Constantin Noica3.
Nota informatorului Sandu a fost transpusa atât în "masuri complexe" pentru verificarea caracterului relatiilor Sandei Stolojan cu Constantin Noica si alte persoane, "cât si pentru influentarea ei în sens pozitiv, având în vedere colaborarile acesteia la Europa Libera si legaturile cu persoane din rândul emigratiei"4. Deziderat infantil, de vreme ce se cunostea intransigenta Sandei Stolojan fata de regimul politic totalitar din România, în mod special fata de modalitatile de încalcare a drepturilor si libertatilor omului.
Sanda Stolojan, dupa o tentativa esuata de a parasi România stalinizata, în 1949, dupa alti 10 ani petrecuti în regimul concentrationar al înfricosarii si al pedepsei, a reusit sa ajunga la Paris în 1961, ca refugiat politic-printr-o operatiune de rascumparare intermediata de familia sotului ei. În Franta a reusit ca "pe baza unui concurs pentru cunoasterea mai multor limbi straine" sa fie angajata ca secretar-interpret în cadrul Ministerului de Externe francez. În aceasta calitate a însotit diferite delegatii diplomatice ale statului francez, cum ar fi cazul vizitei în România, din 1968, a presedintelui Charles de Gaulle sau cea din 1970 a ministrului francez al finantelor5, iar în Franta "a facut acelasi oficiu cu prilejul vizitei acolo a tovarasului Nicolae Ceausescu"6.
Important de adaugat este si faptul ca Sanda Stolojan a lucrat în aceeasi calitate pentru François Mitterand si Jacques Chirac. Toate aceste atribute ale statutului Sandei Stolojan devenisera motive de îngrijorare si de amplificare ale demersurilor întreprinse de Securitate pe lânga persoanele care se aflau în anturajul sau.
Pe Constantin Noica îl lega o veche admiratie si prietenie de Sanda Stolojan, "atât pentru calitatile ei scriitoricesti, cât si pentru natura ei umana, foarte deschisa si hotarâta"7. Decis sa accepte cu placere invitatia sotilor Stolojan de a-i însoti în timpul concediului pe litoral, în excursiile din nordul Moldovei si din Maramures, Constantin Noica devenea astfel obiectivul principal urmarit de Securitate.
Pregatiri pentru "operatiune"
Documentele prezentate mai jos fac parte din dosarul de urmarire al filosofului Constantin Noica si descriu în mod relevant maniera în care se initia, se planifica si se derula o operatiune de urmarire informativa, doar pentru un simplu eveniment-o întâlnire între prieteni.
Cu doua saptamâni înainte de a sosi în tara sotii Stolojan, ca urmare a notelor informative si a actiunilor de interceptare a corespondentei, Directia I a Securitatii intra în alerta speciala, activând toate modalitatile de urmarire si supraveghere în cazul Noica-dirijarea informatorilor-"buni prieteni"-si infiltrarea lor în toate dimensiunile de traire ale filosofului, introducerea tehnicii de ascultare prin intermediul liniei telefonice, cât si prin instalarea de microfoane în locuinta sa si în locurile unde s-ar fi deplasat, prin masuri de filaj si de interceptare a corespondentei sau prin perchezitii secrete. Un întreg arsenal de resurse materiale si umane, o cheltuiala care, în final, nu si-a demonstrat utilitatea si eficienta, în schimb, subliniind staruinta obsesiva a Securitatii de a sti tot, de a fi prezenta peste tot, de a putea controla tot, chiar daca se renuntase la violenta si teroare.
Dincolo de rigiditatea si înlemnirea limbajului, documentele pe care le redam mai jos exprima masura capacitatii si incapacitatii unui sistem care-si folosea instrumentele pentru a rezista la "subversiune". Orice idee diferita reprezenta un act subversiv. Între aceste coordonate a trait Constantin Noica, deoarece pâna si ultima clipa a vietii sale i-a fost asistata de Securitate.
Consiliuls Securitatiis StatuluisDirectias Generala des Informatiis InternesStrict secret122/SV/ 01.08.1971 Ex. Unic în dosarul de urmarire informativa "Noica"Plan de masuriPentru clarificarea acestui caz, pâna în prezent, au fost întreprinse urmatoarele actiuni:-Interceptarea corespondentei interne si externe, trimisa si primita de Noica C-tin.-Au fost dirijati pe lânga Noica informatorii Olteanu, Serban, Toni si "Iliescu". De asemenea, ocazional au mai furnizat informatii si informatorii Sandulescu, "Strainul"-în legatura lt. col. Nagy Tiberiu, Andrei si Ion în legatura mr. Nicolae Mihai.-În perioada 26.05-17. 06. 1971, obiectivul a fost pus în filaj.-În luna mai 1971, cu ocazia vizitei în tara noastra a fugarului Uscatescu Gheorghe, am organizat interceptarea unei discutii dintre acesta si Noica C-tin.Ca urmare a actiunilor întreprinse au rezultat urmatoarele aspecte mai principale:-În discutiile ce le poarta cu interlocutorii, cât si în corespondenta, Noica Constantin da dovada de o prudenta excesiva. Nu a fost semnalat cu manifestari ostile, nici cu intentii de a parasi tara.-Încearca sa pozeze într-o victima a propriilor sale greseli din trecut, fata de care vrea sa se reabiliteze, acesta fiind si motivul-afirma el-pentru care nu vrea sa plece din tara.-Totusi, în anul 1968, într-o discutie avuta cu informatorul Serban îi reproseaza ca s-a angajat prea mult alaturi de politica P.C.R., recomandându-i neutralitate politica.-De asemenea, în anul 1971, într-o scrisoare trimisa lui Walter Biemel, profesor în R.F.G., originar din R.S.R., Noica îsi exprima regretul ca nu a ramas în Germania, asa cum au procedat altii.-Avem semnalari ca Noica C. cauta sa influenteze tânara generatie de filosofi în spiritul conceptiilor sale. În acest scop a strâns în jurul lui un grup de tineri entuziasti, pe unii i-a ajutat sa fie trimisi la specializare în R.F.G.-cazul lui Liiceanu Gabriel.-În anul 1968, Noica a afirmat fata de sursa Serban ca a dat spre pastrare unui om de încredere o serie de lucrari de filosofie de mare valoare, unele inedite. În caz de pericol a luat masuri ca acestea sa fie distruse.
-Informatorul a stabilit ca Noica Contantin a frecventat deseori adresele:str. Nicolae Nicaleanu-Tinca Maria, Soseaua Bucuresti-Târgoviste 17 A, la familia V. Cîrdei, intrând cu servieta si iesind fara;de asemenea, a ramas si noaptea la aceste adrese. Nu s-a stabilit ca Noica sa primeasca vizite la domiciliu.
-De asemenea, am stabilit ca întretine relatii frecvente cu o serie de elemente ca Cîndroveanu Hristu-revista Tomis din C[onstantas;Paunescu Adrian, Bucuresti, str. Sandu Aldea 24, tel.182792;Catineanu Tudor-Cluj-Editura Dacia;Olteanu Ion, Bucuresti, str. Cercelus 75;Stoica Gheorghe, Câmpulung, str. C. Voda 97;Paleolog V. G., Craiova, str. A.I. Cuza 9;Ivanovici Victor, Bucuresti, str. Independentei 204, bl. B, ap. 32;Vulpe M., Bucuresti, str. Daniceni 3, tel. 151545-serv. si 173924, domiciliu;Muzicescu Maria, cercetatoare la Institutul de Studii Sud-Est Europene-aceasta face dese deplasari în exterior-Grecia, Franta, Anglia;Anca Gheorghe, str. Artari 37, sector 3, redactor la programul T.V., care în timpul liber compune si poezii;Anghelescu Rodica, str. Matei Ambrozie 5, D2 A, et. 3, ap. 14, sector 1, lucreaza la studioul T.V.;Chitta Amos, str. Pictor Romano 18, et. 4, ap. 9, artist instrumentist în orchestra simfonica T.V., sotia-Maria-profesoara la Scoala nr. 2 de muzica;Paleologu Alexandru, str. Armeneasca 34, pensionar;Constantia Ioan, str. Povernei 10, tel. 120882;Stroe Ioan, Bd. Leontin Salajan 18, sc. 7, ap. 313, lector universitar;Sorescu Marin, str. Grigore Alexandrescu 43, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor;Faur Elisabeta, str. Stupinei 32;Zamfirescu Demetru Vasile, str. Provat 2, bl. Z 35, et. 5, ap. 34, cercetator la Institutul de Filosofie;Casassovici Mircea, str. I. L. Caragiale, 35, ing[iners, fost legionar;Bucsan Constantin, str. Inocentei 24, ap. 5, functionar, sotia-Gabriela-secretara la Ambasada Frantei;Neculce Mihai, str. General Constantin Coanda, 5, prof. universitar.
Noica mai întretine relatii prin corespondenta cu o serie de fugari români.În dosarul de urmarire informativa a lui C. Noica ne propunem urmatoarele masuri:
I. Dirijarea retelei informative.
1. Reteaua informativa din cadrul Serviciului va fi dirijata sa intensifice relatiile si întâlnirile cu obiectivul urmarit, în scopul clarificarii atitudinii si conceptiilor lui Noica fata de regimul din tara noastra. Relatiile ce le are în rândul elementelor suspecte din tara. De asemenea, relatiile cu fugarii români. Vom acorda atentie clarificarii situatiei familiei sale din Anglia. În acest sens se va întocmi un plan concret de dirijare pentru fiecare informator.
Termen:30.08.19712. Vom întocmi un plan de dirijare a informatorului Serban, element cu reale posibilitati pe lânga obiectiv si îl vom supune aprobarii tov. col Tabacaru.Termen:30.08.19713. Împreuna cu Serviciul 1, 3 si Sectia a V-a vom întocmi planuri de dirijare a informatorilor:Olteanu, din legatura lt. col. Sbîrcea;Strainul, în legatura lt. col. Nagy Tiberiu;Andrei si Ion, în legatura mr. Nicolae Mihai.
Termen:30.08.19714. În cazul ca obiectivul se va deplasa în provincie, vom actiona în vederea urmaririi obiectivului prin reteaua informativa a inspectoratelor de Securitate.
II. Recrutari de noi elemente pe lânga obiectiv.1. Din rândul persoanelor mai des frecventate de Noica sau din rândul acelora care se afla în intimitatea lui, vom selectiona elemente pretabile recrutarii si cu toate posibilitatile informative pe lânga obiectiv. Pâna la 30.12.1971 vom efectua doua recrutari dintre care una la Centrul de Logica-posibil Ritu, sec[retaruls centrului.2. Împreuna cu Serviciul 3-lt. col. Sbîrcea, vom studia posibilitatea folosirii mai intense pe lânga Noica a lui D.A. De asemenea, reactivizarea fostului inf[ormators Filite Manole (Falcan)
III. Vom lua masura de a verificaelementele care se afla în relatii apropiate cu Noica, care se viziteaza frecvent, urmarind sa stabilim natura relatiilor acestora cu Noica;de asemenea, selectionarea de elemente pretabile recrutarii.De asemenea, stabilirea naturii relatiilor dintre Noica si Plamadeala de la Patriarhie. Posibilitatea folosirii acestuia.Termen:20.08.1971
IV. Prin reteaua informativa, cât si prin alte mijloace vom urmari identificarea canalelor ilegale prin care Noica transmite si primeste materiale din exterior. De asemenea, identificarea persoanei la care a dat în pastrare unele materiale filosofice.
V. Lucrarea informativa, prin mijloace complexe a relatiilor lui Noica din Occident, cu ocazia venirii acestora în vizita în tara.În acest scop, avem în vedere imediata familia Stolojan din Franta, care ne viziteaza tara în perioada 01-28.08.1971. Vom lua masuri:-prin informatori si tehnica-interceptarea discutiilor acestora cu Noica;-de asemenea, interceptarea discutiilor dintre familia Stolojan [sis Noica cu pictorul Olos din Baia Mare si Steinhardt Nicu, Mânastirea Varatec;-introducerea tehnicii de ascultare la mama lui Stolojan Sanda din Bucuresti;-introducerea pe lânga Sanda Stolojan a informatoarei "Sanda"-lt. Morariu si cpt. Achim Victor, care se afla în relatie de prietenie cu obiectivul.
VI. Introducerea tehnicii de ascultare I.C.O.-I.T.X. Avem în vedere adresele des frecventate de Noica-Tinca Maria din str. Nicolae Nicoleanu, V. Cîrdei din comuna Mogosoaia, la Casa de Creatie Mogosoaia, des frecventata de Noica, Centrul de Logica si eventual la locuinta obiectivului.
VII. Continuarea interceptarii corespondentei.Având în vedere ca la sfârsitul lunii august a.c., la Bucuresti vor avea loc lucrarile Congresului International de Logica-la care Noica prezinta câteva comunicari-propunem luarea în contact personal a lui Noica. Prin aceasta vom realiza, pe de o parte, cunoasterea si studierea nemijlocita a obiectivului, iar pe cealalta parte dezinformarea lui, în sensul ca Securitatea nu are în preocupare persoana sa. Pretextul contactarii îl poate constitui Congresul de Logica.De acord, Sef Serviciu, lt. col. Securitate, (semnatura indescifrabila)
(ACNSAS, fond Informativ, dosar 15156, vol. 4, ff. 222-227)