Cum acţionau femeile-spion din CIA, în timpul Războiului Rece
Câteva interviuri scrise cu foste agente CIA din anii 60-70 au dezvăluit locul femeilor în lumea ascunsă a serviciilor secrete, metodele pe care acestea le foloseau pentru a sustrage informaţii, dar şi dispozitivele de spionaj pe care le aveau la îndemână, potrivit Daily Mail.
Cele patru agente, acum retrase din activitate, au început ca simple dactilografe şi au urcat pe scara ierarhică a Agenţiei americane de Informaţii (CIA), potrivit documentelor declasificate pe 30 octombrie anul acesta. Într-o perioadă marcată de sexism în toate domeniile profesionale, femeile s-au dovedit a fi un atuu important pentru culegerea de informaţii şi alte misiuni ce implicau activitatea de agent operativ.
În anii 60, o bună parte din femeile angajate de serviciul american erau „contract wives“-neveste angajate în posturi de secretariat, slab plătite, pentru a-şi susţine soţii, ofiţeri CIA. Cu timpul, ele s-au dovedit a fi mult mai valoroase chiar şi în misiuni operative, dejucând planuri, obţinând informaţii şi racolând diverşi „colaboratori“.
Meredith, una dintre femeile angajate ca secretară în acea perioadă, mărturisea că şefii ei şi-au dat seama foarte rapid de simţul fin al observării detaliilor de vestimentaţie, reuşind să identifice cu uşurinţă agenţii străini. Meredith spunea că uneori îţi puteai da seama dacă cel din faţa ta era ofiţer sub acoperire „doar uitându-te la şosetele sau pantofii săi“.
Patty, o altă agentă respectată în CIA, declara în notele scrise ale Agenţiei că „femeile se dovedeau a fi mult mai sensibile la detaliile din jurul lor. Eu obişnuiam să urmăresc suspectele la cumpărături, deoarece acolo le era cel mai greu să mimeze“. Patty a primit „Distinguished Career Intelligence Medal“ în 2004, din partea CIA.
Ţinutele de seara, pline cu microfoane şi alte dispozitive de monitorizare
Agentele CIA din timpul Războiului Rece obişnuiau să profite din plin de discriminarea sexistă a acelei perioade şi reuşeau să îi facă pe bărbaţi să „lase garda jos“ şi să divulge secrete importante printr-o atitudine ingenuă, de multe ori dând impresia de „prostuţe“.
Carla a reuşit să desconspire un atentat terorist asupra unei ambasade pentru că bărbatul pe care îl avea sub observaţie îi spunea aproape orice, motivând că „îmi place să vorbesc cu tine pentru că nu eşti prea deşteaptă“. Carla specula din plin rolul de „femeie prostuţă“ şi faţa inocentă pe care o avea, în misiunile care îi erau desemnate.
La acea vreme, femeile din CIA erau dotate cu cele mai inovatoare dispozitive ale vremii, desprinse din filmele cu James Bond. Pudrele cu oglindă erau adaptate pentru monitorizare şi păstrare de date, iar ţinutele de seară erau de multe ori pline de microfoane, în broşe, cercei, dar şi pe detaliile de pe rochii.