Cum a evoluat instituția familiei

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Odată cu progresele tehnologice, cu schimbarea normelor culturale și apariția noilor medii de comunicare, te poți întreba cum rezistă familia într-o societate modernă și în continuă schimbare.

Dacă în urmă cu un secol puteam vorbi despre o structură familială dominantă, în ultimele decenii au avut loc schimbări semnificative în dinamica familiei sub influența schimbărilor sociale, politice și culturale. Descoperă cum a evoluat în timp instituția familiei.

Schimbări în structura familiei

Familiile s-au schimbat semnificativ, trecând de la gospodării biparentale la o expresie mai eclectică a ceea ce reprezintă această instituție. În timp ce în anii '70 se punea mai mult accentul pe structura familiei care includea doi părinți și copii, acum, familiile au o structură mult mai diversă.

Din punct de vedere emoțional, familia a devenit mai puțin legată de biologie. Este vorba despre persoanele cu care oamenii conviețuiesc, cu care împărtășesc experiențe și cu care formează legături mai profunde.

Familia din perspectiva relației copil - părinte

În secolul al XIX-lea, părinții fără prea multe posibilități materiale aveau familii numeroase și își trimiteau copiii la muncă de îndată ce era posibil, pentru a maximiza bugetul familiei. Odată cu industrializarea și adoptarea legilor educației această practică s-a modificat.

Evoluția din punct de vedere locativ

Dacă înainte tinerii rămâneau în casa părintească chiar și după căsătorie, gospodăria fiind administrată de familia extinsă, astăzi lucrurile stau cu totul altfel. Tinerii își manifestă dorința de a locui singuri, deoarece, această schimbare le cultivă simțul responsabilității și le oferă mai multă intimitate.

În plus, modificarea situației locative a tinerilor de la vârste din ce în ce mai mici a influențat și alte industrii. De exemplu, putem observa cum piața imobiliară s-a adaptat acestei dinamici. Astfel, sunt din ce în ce mai multe garsoniere de vanzare Bucuresti, ce sunt adesea achiziționate de tineri care își iau viața în propriile mâini, deciși să se întrețină singuri și să se desprindă financiar de părinți.

Aceste schimbări aduc în prim plan nevoia tot mai pregnantă de independență și responsabilizare a viitoarelor generații.

Familia din perspectiva relației dintre parteneri

Conceptul de familie nu mai descrie imaginea pe care o știam. Față de acum câteva decenii, astăzi căsătoriile nu mai au loc într-un număr atât de mare. Dar, deși căsătoriile sunt în scădere, asta nu înseamnă că și familiile sunt în scădere; pur și simplu s-a modificat dinamica și structura familiei.

Vedem tot mai multe familii formate din părinți necăsătoriți, dar care locuiesc împreună și lucrează împreună în același mod în care ar face-o un cuplu căsătorit.

Ce a determinat această schimbare

O serie de factori au contribuit la crearea familiei moderne de astăzi. De la ratele mai ridicate ale divorțurilor, fluctuațiile numărului de persoane care se căsătoresc și cele care aleg să coabiteze, până la schimbarea atitudinii față de dinamica familiei așa cum o știm.

Evoluția cronologică a instituției familiei

În Evul Mediu căsătoria nu se baza pe dragoste, iar bărbații și femeile aveau foarte puține opțiuni cu privire la partenerul de căsătorie. Căsătoria servea nevoilor economice și politice ale unui grup familial extins.

Structurile familiale pe care le vedem astăzi sunt, de fapt, rezultatul unei evoluții care a început cu o schimbare importantă. La jumătatea secolului XVII, noțiunea de alegere liberă și căsătorie din dragoste începe să fie promovată ca ideal cultural.

Din acel punct, familia devine o instituție opțională și fragilă, iar structura viitoare a acesteia este puternic influențată. Pe măsură ce căsătoria evolua spre o uniune bazată pe iubire, schimbările economice, culturale și politice aveau să influențeze și mai mult structura familiei.

În secolul XIX, a devenit populară ideea că soțul era cel care trebuie să întrețină familia, iar soția cea care se ocupă de gospodărie. Însă, majoritatea familiilor nu au putut atinge acest ideal, deoarece puține locuri de muncă plăteau salarii suficient de mari pentru a susține o familie cu un singur venit.

Această situație s-a schimbat odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Schimbările economice și cultura pop, au dat naștere unor tendințe nemaiîntâlnite până atunci. Cuplurile se căsătoreau de tinere și aveau mulți copii. Spre sfârșitul anilor 1970, ratele divorțurilor au crescut, iar vârsta medie a primei căsătorii a crescut și ea.

În anii 1990, rata căsătoriilor a scăzut, în timp ce rata divorțurilor a crescut. A fost un deceniu în care s-au produs schimbări rapide, cultura pop devenind din ce în ce mai populară. Tot acum apar din ce în ce mai multe gadgeturi.

Ideea familiei începea să se îndepărteze de noțiunea de familie "tradițională" și acest lucru devine normal. Femeile încep să îmbrățișeze modul în care se schimba societatea și deveneau mai mult sau mai puțin egale cu bărbații.

Este posibil ca acest deceniu să fi reprezentat începutul tendințelor antisociale în rândul copiilor și al tinerilor adulți, deoarece au avut mult mai multe opțiuni de a-și petrece timpul și au devenit mai independenți.

Pentru copii, timpul petrecut în familie nu mai era la fel de apreciat ca înainte. Acest lucru a fost acceptat tacit în familie și astfel, structura familiei avea să cunoască scindarea pe care o regăsim în familiile de astăzi.

Astăzi familiile sunt compuse din mai puțini membri, femeile decid să facă mai puțini copii și societatea se confruntă cu o creștere a familiei monoparentale și cu scăderea fertilității.

Observăm, așadar, că instituția familiei a fost în mod constant sub presiunea de a evolua odată cu schimbările din economie, valorile noastre și chiar politică.

Sursa foto: pexels.com

Mai multe