Cum a ajuns Regele Sobieski în patrimoniul românilor
Fără îndoială un mare rege, Ioan Sobieski a avut planuri ambiţioase dintre care nu multe i s-au realizat. Salvatorul Vienei a rămas în conştiinţa europenilor pentru victoria sa de pe malurile Dunării în 1683, lucru pentru care regele polonez se va fi gândit că va rămâne negreşit în cronici şi în cărţile de istorie. Dar probabil că nu s-a gândit că va rămâne în conştiinţa românilor pentru mult mai puţin glorioasele sale incursiuni dincolo de Carpaţi în războaiele cu turcii ce au urmat momentului de cotitură de la Viena. Dar aşa este istoria, imprevizibilă.
Nu se poate gândi o naţiune fără istorie şi fără eroi. Fără moştenirea lăsată de strămoşi care dă soliditate legăturilor între urmaşii lor. Costache Negruzzi, conştient de toate acestea, scrie nuvela Sobieski şi românii, pornind de la un fapt real, asediul Cetăţii Neamţului de către suveranul polonez. Plăieşii sunt eroii care rezistă armatei „pospolite”, deşi erau numai o mână de oameni. Scurta povestire este cunoscută de orice şcolar.
După cinci zile, cei nouă plăieşi supravieţuitori, dintre care trei răniţi, sunt de acord să se predea cu garanţii din partea lui Sobieski că vor fi lăsaţi să plece fără niciun necaz. La vederea grupului mic de oşteni moldoveni care i-au ţinut armata pe loc şi i-au pricinuit pierderi importante, regele polonez se înfurie şi e pe punctul să-i omoare, dar, în cele din urmă, este convins să-şi respecte cuvântul şi să le dea drumul.
Fapta plăieşilor este cu atât mai măreaţă, cu cât este recunoscută şi onorată nu de orice conducător de armate, ci de însuşi Regele Sobieski, marele învingător al turcilor şi salvator al Europei. Lucrurile s-au petrecut poate aşa, poate în alt fel. Relatări sunt mai multe. Dar fără Negruzzi, episodul de la Neamţ ar fi rămas o notă de subsol în cronica vieţii regelui polon.
Aşa însă, rămâne personaj indispensabil în legenda plăieşilor moldoveni despre care se poate spune, văzând zidurile cetăţii, cum arată după atâtea sute de ani şi multe alte asedii şi întâmplări, că nu este exclus să aibă un sâmbure de adevăr.
FOTO: RECONSTITUIRE DE CĂTĂLIN DRĂGHICI