Cotidianul.ro: Lumea mitică a Angolei

Muzeul Dapper, din Paris, care se ocupă de arta Africii, Caraibelor şi populaţiilor din Oceanul Indian, a fost deschis în 1986. Numele şi l-a luat de la umanistul olandez Olfert Dapper, din secolul al XVII-lea, cel care, fără să părăsească niciodată ţara natală, a scris o enciclopedie, „Descrierea Africii", publicată în 1668, a cărei lectură este obligatorie şi astăzi pentru specialiştii în culturile acestui continent.

Până la 10 iulie, o expoziţie dezvăluie prin intermediul a 140 de piese imaginarul populaţiilor din Angola. A fost nevoie de patru ani de negocieri cu autorităţile angoleze pentru realizarea unei hărţi artistice a multiplelor etnii de pe acest teritoriu.

La Curtea regelui-vânător

În Africa, marea istorie şi mitul se confundă adesea... În vastul teritoriu al Angolei există un personaj venerat întotdeauna ca strămoş fondator, eroul mitic prin excelenţă:Chibinda Ilunga, de la care se reclamă şi astăzi şefii populaţiei Chokwe. Potrivit tradiţiei orale, acest mare vânător de origine Luba s-ar fi aventurat la începutul secolului al XVII-lea pe teritoriul regatului vecin şi ar fi sedus-o prin calitaţile sale de vânător şi prin puterile magico-religioase ieşite din comun pe prinţesa Lueji, fiica suveranului din Lunda. Chibinda Ilunga avea să uzurpe puterea suvernului din Lunda şi să fondeze noi naţiuni (Chokwe, Luvale, Mbangala...) ai căror şefi îl venerează ca pe ilustrul lor strămoş.

 Când expediţia portugheză, trimisă de regele Dom João II, sub conducerea lui Diogo Cao, a debarcat în 1482 în estuarul fluviului Zair, a găsit regate structurate, puternice şi vechi de secole. Regatul Congo, de exemplu, dispunea de o monarhie, instituţii, oraşe, un sistem de impozite. Culte ale strămoşilor, eroilor, divinităţilor, spiritelor prilejuiseră o bogată producţie de piese sculptate, în care religia se împletea cu politicul.

Mai multe