Controversata moarte a lui Liviu Rebreanu. Teoria conform căreia ar fi fost asasinat de un soldat
Scriitorul Liviu Rebreanu a murit pe 1 septembrie 1944. Oficial, el ar fi decedat din cauza unor afecţiuni cardiace, însă apropiaţii au susţinut faptul că acesta ar fi fost asasinat de un soldat.
Liviu Rebreanu (1885 – 1944) a fost unul dintre cei mai importanţi romancieri din literatură română. Născut într-o familie cu 14 copii, scriitorul a fost fiul cel mare al învăţătorului Vasile Rebreanu. Fiind născut în Austro – Ungaria, la vârsta de 24 de ani, Liviu Rebreanu a trecut munţii şi s-a stabilit la Bucureşti.
Guvernul de la Budapesta a cerut extradarea lui Rebreanu, tânărul scriitor fiind trimis în închisoarea de la Văcăreşti. El a fost eliberat din penitenciarul bucureştean, după şase luni de detenţie. Odată pus în libertate, Liviu Rebreanu a avut de luptat cu problemele financiare.
“Am sosit cu 300 de lei în buzunar... Şi aici... aici... aici începe un capitol întunecat al vieţii mele, o epocă grea, de luptă dârză cu mizeria şi pasiunea de scriitor. [...] Am venit în contact cu toţi corifeii literaturii de atunci. Gârleanu mai ales era marele prozator al epocii. În vremea aceea, am încercat acest gen nou de nuvele, care nu prea era înţeles de gingaşii povestitori din jurul meu. Până atunci, nuvela era un fel de anecdotă, scrisă viu, curgător, cu înflorituri de stil, dar fără nici o preocupare a fondului său a conflictului psihologic”, a arată Liviu Rebreanu.
Romanele Ion şi Pădurea Spânzuraţilor
În timpul Primului Război Mondial, acesta a scris romanele Ion şi Pădurea Spânzuraţilor.
Opera din urmă a fost inspirată din drama fratelui său, Emil Rebreanu, ofiţer în armata austro – ungară, care a fost condamnat la moarte după ce i-au fost puse în cârca infracţiunile de dezertare şi spionaj.
În perioada interbelică, Liviu Rebreanu a fost în mai multe rânduri director al Teatrului Naţional. Fiind bolnav, romancierul se retrage la casa sa de la Valea Mare, din Piteşti, loc în care a scris multe dintre operele sale.
“Sunt sigur că boala ta se poate vindeca aproape deplin, numai tu să ai încredere în ţine însuţi şi în puterile tale de regenerare”, i-a scris Negulescu prietenului său Liviu Rebreanu.
Marele romancier a decedat însă la dată de 1 septembrie 1944. Oficial, Liviu Rebreanu ar fi murit din cauza unor afecţiuni cardiace, însă nu puţine au fost vocile care au susţinut că ar fi fost asasinat. Printre persoanele care au promovat această ipoteza se numără şi Ivor Porter, agent al forţelor speciale britanice.
“Pe la miezul nopţii, unchiul ei (Lygiei Georgescu), generalul Manolescu, a venit la închisoare să-l ia pe Rică la un dineu. Înainte de asta, l-au condus pe colonelul Ionescu acasă cu maşina. Apoi, i-au lăsat lui Maniu un mesaj, la locuinţa acestuia, să vină şi el la petrecere când va putea. La marginea Bucureştilor, lângă drumul care coteşte spre Golf Club, au dat de un baraj românesc şi Manolescu, care conducea în viteză şi cu farurile stinse, nu a putut frâna în timp şi un soldat l-a împuşcat pe directorul Teatrului Naţional, care se află pe scaunul de lângă el. În loc de petrecere au stat aproape toată noaptea la spital, unde prietenul lor a decedat; Rică s-a întors îndurerat la închisoare”, a susţinut Ivor Porter.
Liviu Rebreanu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.