Coliba unchiului Tom – Romanul care a dus la războiul de secesiune
Cel mai vândut roman al secolului al XIX-lea. Prima ediţie a romanului „Coliba unchiului Tom” a fost publicată pe 20 martie 1852 într-un tiraj de 5.000 de exemplare. Încă din prima zi s-au vândut 3.000 de exemplare, iar în ziua următoare celelalte 2.000 de exemplare. Editura care o publicase s-a grăbit să pună pe piaţă şi cea de-a doua ediţie. Ediţia a doua cu un tiraj de 300.000 de exemplare s-a epuizat în decurs de un an. Cartea a fost tradusă în mai multe limbi. În Anglia, unde cartea a fost mult mai populară decât în Statele Unite, s-au vândut 120.000 de exemplare.
“Coliba unchiului Tom” este un roman despre viaţa sclavilor negri din America. Acţiunea romanului se petrece în Kentucky, unde un fermier bun la inimă, pe numele său Shelby, este obligat să-şi vândă din sclavi pentru a acoperi unele datorii. În consecinţă, decide să îi vândă pe Tom şi Harry, fiii Elizei. Când Eliza a auzit că fiii săi urmează să fie vânduţi, a fugit de la fermă împreună cu unul din ei în Canada. Soţul ei, Harris, a urmat-o.
Tom nu a dorit să fugă, deoarece îi era milă de starea în care ajunsese fermierul. Tom a fost vândut crudului Simon Legree, care l-a torturat pentru că îl bănuia că ajutase alţi sclavi să fugă. În timp ce trăgea să moară, Tom i-ar fi spus acestuia „Vă iert din adâncul inimii”.
Eliza şi Harris au ajuns în sfârşit în Canada, apoi s-au îndreptat spre Liberia, în Africa.
Cartea este şi o dramatizare a vieţii oamenilor din Africa şi se bazează pe un adevăr fundamental. Astfel, “Coliba unchiului Tom” a avut un impact semnificativ atât asupra celor pro cât şi a celor împotriva mişcării de emancipare a sclavilor. Unii au afirmat că dacă nu ar fi apărut “Coliba unchiului Tom”, nu ar fi avut loc un război civil.
Unealta Domnului Autoarea “Colibei unchiului Tom”, scriitoarea Harriet Beecher Stowe, era o necunoscută înainte de apariţia cărţii. Fiică de preot, s-a născut în anul 1811 în statul Connecticut. Familia sa s-a mutat în Cincinnati, Ohio, unde tatăl ei a înfiinţat un seminar teologic. La vârsta de 25 de ani, înainte de a se căsători cu un profesor al seminarului pe nume Stowe, a lucrat într-o şcoală de fete. În acea vreme izbucneau multe revolte şi se derulau numeroase campanii împotriva sclaviei. A început să fie preocupată de acest subiect şi s-a decis să scrie o carte pe această temă, fără însă a-şi neglija îndatoririle gospodăreşti.
În 1839 soţul ei a angajat o servitoare de culoare. Câteva luni mai târziu, fostul stăpân al servitoarei a venit să întrebe de ea. Domnul Stowe i-a pregătit acesteia o ascunzătoare secretă într-un loc sigur, unde a fost nevoită să rămână peste zece ani. În 1850, odată cu adoptarea legii sclavilor fugari s-a înnăsprit şi viaţa acestora. Legea promulgată a înfuriat-o pe doamna Stowe. Într-o duminică, în timp ce se afla la biserică i-a venit în minte scena finală cu care avea să încheie povestea unchiului Tom.
La început, a publicat-o sub formă de fascicule săptămânale într-o revistă, dar în cele din urmă nu s-a mai putut opri din scris. Cititorii deveniseră din ce în ce mai nerăbdători. După publicarea cărţii a devenit o adevărată celebritate literară. Adesea spunea că Dumnezeu a scris cartea, ea fiind doar o umilă unealtă.
În 1862, în perioada Războiului Civil, s-a întâlnit cu Lincoln care ar fi exclamat:“Deci, aceasta este micuţa doamnă care a declanşat un război uriaş”. Într-adevăr, efectele produse de publicarea cărţii au fost atât de semnificative, încât se poate spune că nu a existat niciun alt scriitor în istoria literaturii care să aibă o influenţă atât de mare asupra societăţii americane.
Abraham Lincoln, 100 de personalităţi. Oameni care au schimbat destinul lumii, nr. 60
sursa:http://istoriiregasite.wordpress.com/2012/11/14/coliba-unchiului-tom-romanul-care-a-dus-la-razboiul-de-secesiune/