Cocotele pariziene – despre seducție în Belle Epoque
Fundaţia Calea Victoriei (Popa Soare nr 40, etaj 1) vă invită joi, 5 decembrie, de la ora 19.00, la o discuţie pe tema “Cocotele pariziene – despre seducţie în Belle Epoque”.
“Cocotele”, un adevărat fenomen social, termen peiorativ la prima vedere, ascunde o adevărată poveste legată de mitul seducției feminine. Cine au fost cele care, în jurul anului 1900, erau numite cu ironie, dar și cu adulație, cocote, demi-mondene sau mari orizontale?
Care le-a fost povestea și, mai ales, ce au însemnat ele pentru istoria unei societăți care se deschidea spre nou, era fascinată de expoziții universale, electricitate, automobile și cinematograf? Sunt întrebări cărora le va afla răspunsul lectorul Monica Neaţu în cadrul acestui eveniment.
Este o invitaţie la un eveniment dedicat unei lumi uitate, care poate fi descoperită prin prisma imaginilor îngălbenite și relatărilor savuroase de la cumpăna secolelor XIX și XX. Cu ajutorul lor, va fi descifrată povestea celor ce și-au trăit viața în tradiția marilor hetaire și curtezane. Publicul se va delecta cu povestea miticelor doamnelor care i-au inspirat pe Alexandre Dumas–fiul (Dama cu camelii) și Émile Zola (Nana). De asemenea, va fi descoperită fascinata lume a încântătoarele Émilienne d’Alençon, Cléo de Merode, La Païva, Liane de Pougy, La Belle Ottero, Lina Cavalieri și „a spioanei de operetă” Mata Hari.
Femei fascinante, unduitoare, precum vegetația tipică stilului Art Nouveau, fatale și întunecate, și cu atât mai mult dorite, pline de fast și eleganță, precum împărătesele bizantine din afișele lui Mucha sau luminoase și strălucitoare, precum Loïe Fuller, zână a electricității, toate au dat savoare epocii 1900.
Primul război mondial (1914-1918) a însemnat sfârșitul acestor seducătoare rafinate. Retrase în lumea lor elegantă și strălucitoare, au mai apărut rar prin paginile revistelor de modă, surprinse de fotografi geniali, sau și-au trăit restul vieții uitate și ruinate.
Ce a mai rămas astăzi din gloria lor se va strădui lectorul Monica Neaţu să prezinte celor care vor alege să fie prezenţi într-un asemenea context.
Taxa de participare este de 30 RON, iar studenţii, pensionarii şi cei care se află în posesia unui card de fidelitate vor beneficia de reducere:25 RON.
Sursa:www.fundatiacaleavictoriei.ro