Ciocnirea imperiilor: Războiul Crimeii (1853-1856) în fotografii

Războiul Crimeii a avut loc între octombrie 1853 şi februarie 1856, fiind purtat între Imperiul Rus şi o alianţă a Imperiului Francez, Imperiului Britanic şi a Imperiului Otoman, la care s-a alăturat şi Regatul Sardiniei. Războiul a făcut parte dintr-o lungă competiţie între principalele puteri europene pentru influnţă asupra teritoriilor din Imperiul Otoman care se afla în declin. Războiul a fost purtat, în cea mai mare parte, în Peninsula Crimeea, deşi au fost organizate şi mici campanii în estul Anatoliei, în Caucaz, la Marea Baltică, Oceanul Pacific şi Marea Albă. În Rusia, acest conflict este cunoscut şi ca "Războiul Oriental", iar în Marea Britanie a fost numit şi "Războiul rus".

Războiul Crimeii comportă câteva particularităţi în istorie:este unul dintre ultimele războaie religioase de pe continentul european şi primul conflict în care un rol semnificativ în declanşarea sa l-au avut presa şi opinia publică occidentală. De asemenea, a existat o puternică conexiune între aceşti doi factori, întrucât presa a raportat prompt publicului evenimentele prin toate mijloacele de comunicare existente-telegraf, presă scrisă şi observatori, reporteri independenţi. În acest sens, un rol aparte l-au avut William Russel, anajat al publicaţiei "The Times", şi fotograful Roger Fenton.

1. O vivandière, o femeie-soldat ce lucra în cantine, asigurând hrana şi băutura soldaţilor puterilor aliate.

2. Colonelul Shadforth alături de Regimentul 57 în timpul războiului.

3. Soldaţi englezi şi francezi se relaxează împreună la un pahar de tărie, înainte de asediul Sevastopolului.

4. Soldaţi care operează mortierele se odihnesc în timpul asediului Sevastopolului.

5. Balaklava, Ucraina, vedere spre mare-un port plin de nave. Aici a fost sediul britanic în timpul Războiului Crimeii, cca. 1855

6. Ofiţeri din regimentul Locotenentului General Sir G. Brown în timpul campaniei din Crimeea, cca. 1855

7. Ofiţeri ai Regimentului 89 Princess Victoria's Royal Irish Fusiliers, pe dealul Cathcart, Crimeea, cca. 1855

8. Generalul Pierre Bosquet (1810- 1861), comandant militar francez în timpul Războiului Crimeii. La văzut încărcăturii britanice a regimentului Light Brigade, a exclamat: "C'est magnifique, mais ce n'est pas la guerre: c'est de la folie!" (Este magnific, dar nu este războiul: este o nebunie!). 1856

9. Regimentul 8 Husari pregătesc o masă pe câmp, la Cookhouse, 1855.

10. Interiorul unui redan, o fortificaţie rusă din Sevastopol, după evacuarea de către ruşi în urma căderii Sevastopolului.

11. Fotograful englez Roger Fenton (1819-1869), în unformă de soldat Zouave (soldat francez dintr-un corp special de infanterie).

12. Soldaţi britanici.

13. Căpitanul Brown, Colonelul Lowe şi Căpitanul George, în tabăra lor.

14. Consiliul de Război, format din comandanţii şefi ai puterilor aliate: Lord Raglan, Omar Pasha şi Generalul Pelisier.

15. Florence Nightingale (1820-1910), asistentă englezoaică, prima femeie care a primit Ordinul de Merit pentru eforturile depuse în timpul Războiului Crimeii.

16. Marcus Sparling, asistentul fotografului Fenton. Acesta a folosit o cameră obscură mobilă, unde putea developa filme în mai puţin de 10 minute de expunere.

17. Sir William Howard Russell (1820 – 1907).

18. Locotenent colonel Halliwell, într-o tabără militară din Rusia, 1855.

19. Căpitanul Brown (aşezat pe scaun), conducătorul regimentului Light Dragoons 4, în Rusia, cca.L 1856.

20. Regimentul britanic Light Dragoons 4, cca. 1855.

21. Un soldat şi două femei pozează în faţa unui rând de tunuri, cca. 1855.

22. Un tun britanic este încărcat pe o navă la Sevastopol, cca. 1855.

23. Mortiere britanice aparţinând Light Division, cca. 1855.

vintage.es

Mai multe