Cine a prezis în anii '60 apariția și răspândirea Web-ului?
Marshal McLuhan este considerat unul dintre cei mai importanți teoreticieni din domeniul mass-media. Acesta a publicat în 1962 o lucrare în care prezicea apariția modalități de accesare a informației ce avea să schimbe toate regulile jocului. Lucrarea sa a fost intens criticată, fiind considerată exagerată, dar în 1990, atunci când a apărut primul website, toate privirile s-au îndreptat din nou asupra prezicerii lui McLuhan.
În era în care tehnologia ne schimbă continuu stilul de viață, responsabilitățile de la locul de muncă și ritmul în care trăim, aruncăm o privire în trecut înspre omul care a prezis apariția World Wide Web cu 30 de ani înainte ca acest element component al Internetului să se nască.
Cine este Marshal McLuhan?
Marshal McLuhan (1911-1980) a fost un teoretician canadian important pentru istoria mass-media și un profesor de engleză la mai multe universități prestigioase din Canada și din Statele Unite. De-a lungul carierei sale, McLuhan a publicat una dintre operele care au fundamentat înțelegerea domeniului Media și Comunicare:”Soția Mecanică”, o lucrare din 1951, care analiza diverse articole din ziare și din reviste, precum și afișe publicitare, încercând să sublinieze simbolurile ascunse în spatele primei impresii și motivele pentru care acestea erau folosite de producătorii materialelor respective. McLuhan era îngrijorat în mod deosebit de publicitatea care ar fi avut potențialul de a manipula publicul, astfel încât dorea să scoată la iveală exemplele negative.
McLuhan a contribuit prin teoriile sale la înțelegerea efectelor sociale pe care le produc tehnologia și mass media datorită prezentărilor sale succinte și aforistice, multe dintre acestea integrându-se în cultura pop:”Mediul este mesajul.” Citatul celebru al lui McLuhan se referă la faptul că mediul prin care o informație este transmisă contează la fel de mult ca mesajul în sine. Astfel, oamenii pot fi influențați într-un anumit mod citind despre un subiect și altfel dacă văd o fotografie pe aceeași temă.
Un om prea avansat pentru perioada lui
Pe lângă teoriile sale intensive despre media, McLuhan a rămas în istorie și prin faptul că a prezis apariția unui mediu care urma să unească întreaga lume și care ar fi liberalizat toată informația.
Astfel, în 1962, canadianul publică ”Galaxia Gutenberg:Apariția Omului Tipografic”, o lucrare care a stârnit o mulțime de controverse deoarece McLuhan explica acolo cum evoluția tehnologiei va duce la ”un mediu nou, oricare ar fi acesta – ar putea fi extensia conștiinței – care va include televiziunea drept conținut, nu ca un mediu și care va ridica televiziunea la rangul de artă.” McLuhan explică în continuare cum nevoile societății se vor schimba și cum privitorii detașați vor deveni producători de conținut. Ceea ce canadianul a prezis atunci pare a fi fundația web-ului de astăzi și a rețelelor de socializare apărute începând cu anul 2003.
În lucrarea sa din 1964, ”Înțelegând media”, McLuhan a introdus și termenul de ”sat global” care definea oamenii așa cum urmau ei să fie organizați în viitor:ca o comunitate unită de către media, element care devenea din ce în ce mai prezent în viața cotidiană. Astfel, oamenii urmau să traiască evenimentele din altă parte a lumii în timp real datorită tehnologiei și mijloacelor de comunicare în masă, care le-ar fi dat un sentiment de apropiere față de locul evenimentelor și oamenilor de acolo.
Atunci nimeni nu l-a crezut, dar astăzi putem să ne punem la curent cu ce se întâmplă în prezent în alte regiuni ale lumii în doar câteva minute. Informația circulă cu o viteză uimitoare și oricine poate să își producă propriul conținut. Înconjurați de laptop, telefon și tabletă, nu ne-a fost niciodată mai ușor să intrăm pe un site și să căutăm ceea ce ne interesează.