Cetatea din Biertan

Localitatea Biertan este atestata documentar in 1283, intr-un document alaturi de Medias si Mosna, toate trei localitatile aflate intr-o competitie acerba pentru obtinerea centrului administrativ al celor "Doua Scaune" (de Medias si Schelk). Astfel fiecare din cele trei localitati incerca sa-si mareasca renumele printr-o constructie sacrala mai impunatoare si ornamentala.

- 1397, Biertan este atestat ca "oppidum" (cetate);

- 1402, anul poate fi luat in considerare pentru inceperea constructiei bisericii - hala ;

- 1418 avea drept de a tine targ saptamanal de sambata, ceea ce i-a permis dezvoltarea economica

- 1486 anul in care este atestata cetatea Biertan, intr-un document prin care Matei Corvin dispenseaza a treia parte din barbatii apti de lupta de obligatiile lor in caz de razboi.

- 1540 s-a tinut aici Dieta Transilvaniei care l-a recunoscut ca principe pe Stefan Mailat

- 1552 Mediasul a fost promovat ca sediu administrativ si judecatoresc al celor "Doua Scaune", in ciuda faptului ca cea mai puternica si dezvoltata localitate din zona era Biertanul.

- 1572-1867, timp de 300 de ani, Biertanul a fost sediul episcopatului sasesc, aceasta favorizand construirea uneia dintre cele mai puternice cetati taranesti din Transilvania, in jurul bisericii fortificate. In 1572 preotul Lucas Unglerus (din Biertan) este ales intendant suprem al comunitatii evanghelice din Transilvania, localitatea castigand in importanta spiritual - religioasa ceea pierduse in plan administrativ.

- sec XVI, in acest an este plasata constructia celei de-a treia curtine, cuprinzand laturile de vest, sud si est ale cetatii.

- in evul mediu isi desfasoara activitatea o serie de bresle de cizmari, croitori, tesatori, rotari, fierari, activitatea economica concurand foarte puternic asezarile mari din imprejurimi ca Mediasul, Agnita si Seica Mare.

- 1704, cetatea desi foarte puternica, a fost luata prin surprindere de curuti, si devastata de acestia; in timpul ocupatiei curutilor acestia au furat vasele pretioase de cult, documente inestimabile si au violat criptele episcopilor in cautare de tezaure.

- 1783, a fost demolat un bastion pentru a face loc localului unei scoli pentru fete

- 1840, celulele inchisorii au fost transformate intr-o casa pentru paznic

- 1867, pana in acest an Biertanul a gazduit sediul episcopatului, dupa moartea episcopului Georg Paul Binder, sediul fiind transferat la Sibiu;

- 1913, din acest an Turnul din nord-est (turnul Mausoleu), cu trei nivele, adaposteste lespezile prelatilor inmormantati odinioara in cripta corului si transferati in acest "mausoleu".

- 1990, odata cu prabusirea comunismului creste numarul sasilor care parasesc Biertanul cu destinatia Germania. Daca in anul 1977 locuiau in Biertan 1613 sasi in anul 1992 Biertanul numara doar 280 locuitori sasi.

- 1990, incepand din acest an s-au tinut intalniri ale sasilor.

sursa: http://www.biertan.home.ro/istoric.htm

Mai multe