„Celibidache şi Furtwängler“, conflictul istoric de la Filarmonica din Berlin

📁 Biografii
Autor: Medeea Stan

Volumul redactorului muzical german Klaus Lang, „Celibidache şi Furtwängler. Marele conflict postbelic de la Filarmonica din Berlin“, a fost publicat de curând la Editura Humanitas, în colecţia „Memorii/Jurnale“. Traducerea din germană îi aparţine lui Vlad Nicolau.

Klaus Lang (77 de ani) a consemnat în prefaţa celei de-a II-a ediţii a volumului „Celibidache şi Furtwängler. Marele conflict postbelic de la Filarmonica din Berlin“, publicată în 2009, în Germania şi apărută recent la Editura Humanitas:„mi s-a reproşat în repetate rânduri că la scrierea cărţii despre Celibidache nu aş fi deţinut decât scrisorile lui Furtwängler, asta deşi încă din prefaţă am considerat important să arăt limpede şi fără echivoc că nu aşa stau lucrurile. De asemenea, am prezentat în anexă un tabel al tuturor documentelor, cu precizarea datelor şi locurilor de unde fuseseră expediate scrisorile“.

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Sergiu Celibidache se afla la Berlin. Abia îşi încheiase studiile la Conservator şi nu avea experienţă ca dirijor, când i s-a ivit ocazia să preia conducerea Filarmonicii din Berlin. Dirijorul ei principal, Wilhelm Furtwängler, se refugiase în Elveţia, unde urma să fie „denazificat”. Cartea lui Klaus Lang este construită în jurul corespondenţei Celibidache–Furtwängler şi a altor documente, multe dintre ele inedite. 

Continuarea pe adevarul.ro

Mai multe