Celia Sanchez, amanta de partid şi de stat a lui Fidel Castro

S-a născut  la 9 mai 1920 în sătucul Media Luna din provincia Oriente. A murit (de cancer) la 11 ianuarie 1980, la Havana. Tatăl, Manuel Sanchez Silveira, admirator al lui José Marti, e doctor, şeful Asociaţiei Medicilor din Cuba şi proprietar a trei ferme. Mama moare în 1926, când fiica ei avea doar şase ani.

Termină Facultatea de Biologie de la Universitatea din Havana. E pe cale să se mărite de două ori. N-a făcut-o, deoarece pretendenţii îi cer să se mute într-un oraş mai mare, iar ea nu vrea să părăsească orăşelul Manzanillo, unde locuieşte cu tatăl. În 1952, împreună cu tatăl, urcă şi instalează pe vârful Turquino din Sierra Maestra, bustul lui José Marti. Se înţelege, în aceste condiţii, de ce devine lidera Mişcării lui Castro M26 din Manzanillo. Acţiunile sale împotriva lui Batista ajung până la urechile lui Castro, închis în Insula Pinilor. Şeful M26îi trimite din închisoare, prin intermediul jurnalistei Marta Rojas, bileţele fără echivoc.

Celia, 34 de ani, e cea care-l însoţeşte pe Pedro Mirit, trimis de Castro din Mexic, pentru a explora coasta sud-orientală a Cubei în perspectiva unei debarcări. Împreună cu Frank Pais, 30 de ani, coordonatorul M26 pentru zona Santiago, cercetează plajele, studiază curenţii, caută cele mai bune zone. Celia Sanchez, întreprinzătoare, a reuşit să pună mâna pe hărţile militare ale zonei.

Potrivit planului, Celia Sanchez l-a aşteptat pe Fidel Castro să debarce de pe Granma, la 30 noiembrie 1956, pe plajele Niquero, după ce mobilizase camioane, ghizi şi miliţii rurale, create de liderul pentru sate al M26, Crescenzia Perez.  Rebelii au debarcat însă două zile mai târziu şi în altă parte. După instalarea rebelilor în Sierra Maestra, Celia organizează transporturi de arme şi alimente spre Cartierul lui Castro. Îl întâlneşte pe Fidel la 16 februarie 1957, la ferma Los Chorros, cu ocazia reuniunii  celor 11 membri ai Directoratului Naţional al M26. După propriile mărturisiri, se îndrăgosteşte fulgerător de Fidel Castro.

Prezentă şi ea la reuniune, Vilma Espin se îndrăgosteşte de Raul Castro. În octombrie 1957, Celia se alătură Armatei de Rebeli din Sierra Maestra. Poartă la ureche un trandafir alb, simbolul Revoluţiei, în maniera mesagerilor din vremea bătăliei cu spaniolii, care foloseau acest mijloc pentru a transporta mesaje codate minuscule. E până la finele vieţii nu numai amantă (nu se va căsători cu Fidel Castro), dar şi mamă, nevastă, secretară şi tovarăşă de partid. A fost şefa de cabinet al lui Castro şi considerată de oficialităţi Mama Naţiunii.

Mai multe