Cele mai mari dezastre miniere din istorie

Deşi progresele tehnologice şi reglementările mai stricte din protecţia muncii au reuşit să reducă accidentele miniere, rata acestora rămâne ridicată. China, responsabilă de o treime din extracţia de cărbune, înregistrează în acelaşi timp şi cele mai multe accidente miniere. Dar dezastrele nu se petrec numai aici. Să vedem câteva exemple.

Benxihu, China, 1942. Dezastrul minier în care 1549 de oameni si-au pierdut viaţa este proabil cel mai grav din istorie. Tragedia s-a întâmplat pe 26 aprilie 1942 şi a fost cauzată de o combinaţie de gaze şi praf care a dus la o explozie la intrarea în puţ. Sistemul de ventilaţie a fost blocat şi intrarea sigilată pentru ca oxigenul să nu pătrundă să provoace distrugeri şi mai mari. La vremea respectivă mina se afla sub controlul japonezilor, iar după eliberarea provinciei Liaoning URSS a început o anchetă.

Courrieres, Franţa, 1906. Pe 10 martie a avut loc o explozie catastrofală provocată de nişte flăcări într-unul din puţuri, închis în ziua precedentă dar în zadar. Focul nu s-a stins şi a ţâşnit la suprafaţă, omorând 1099 de oameni. Probabil fisurile din pereţii puţului au permis pătrunderea unor gaze inflamabile, dar scânteile iniţiale s-au produs ori din cauza proastei manevrări a explozibilului ori de la o flacără de lampă care a aprins metanul.

Mitsubishi Hojyo, Japonia, 1914. Evenimentul, soldat cu 687 de victime, s-a petrecut la o mină de pe insula Kyushu. Explozia de gaze din subteran a propulsat fumul negru prin gurile de aerisire înainte să sară în aer liftul. Au avut de suferit şi persoanele de la suprafaţă aflate pe o rază de 200 de metri.

Laobaidong, China, 1960. Explozia de metan a ucis 684 de oameni, fiind a doua în topul celor mai grave din China. Mina se afla în provincia Shanxi iar datele despre dezastru au fost muşamalizate de autorităţi mai bine de 3 decenii.

Mitsui Miike, Japonia, 1963. Accidentul soldat cu 458 de victime a fost cauzat de praful de cărbuni şi a avut loc la o adâncime de 500 de metri. Acoperişul tunelului s-a prăbuşit în mai multe zone, cei mai mulţi mineri asfixiindu-se de la monoxidul de carbon. Supravieţuitorii au suferit leziuni cerebrale grave. Mina, una dintre cele mai vechi din Japonia, a continuat însă să functioneze până în 1997.

Senghenydd, Regatul Unit, 1913. Cea mai mare tragedie din istoria mineritului în UK s-a petrecut pe 14 octombrie 1913 în Tara galilor, în Glamorgan. Şi de data aceasta tot cărbunele pulverizat a fost cauza şi cei 439 de mineri şi-au pierdut viaţa tot asfixiaţi. Se presupune că aprinderea gazului de mină s-a datorat unor scântei de la echipamentul electric, iar focul iniţial a aprins pulberea de pe podea şi a afectat majoritatea tunelurilor.

Coalbrook, Africa de Sud, 1960. În mina de lângă Sasolburg au murit pe 21 ianuarie 435 de oameni. De data aceasta cauza a fost slăbirea celor 900 de piloni care susţineau acoperişurile tunelurilor, ceea ce a dus la prăbuşirea a 3 km2 din suprafaţa minei. La momentul respectiv în interior erau în jur de 1000 de mineri, dintre care jumătate au scăpat printr-o intrare înclinată.

Wankie, Zimbabwe, 1972. Multiplele explozii subterane au ucis 426 de persoane. Intrarea principala a fost devastată, câteva persoane de la suprafaţă au murit pe loc. Victimele includeau şi africani, şi europeni şi se crede că prima explozie a provenit dintr-o magazie cu dinamită. Alte două explozii au avut loc mai târziu, umplând tunelurile cu gaze toxice.

Oaks, Regatul Unit, 1866. Explozia din Yorkshire de pe 12 decembrie s-a soldat cu 388 de victime, cauzele fiind, ca de cele mai multe ori şi mai ales în secolul al XIX-lea, gazul de mină şi cărbunele pulverizat aprins în timpul extinderii construcţiilor în zona minieră. În ziua următoare au mai avut loc încă două explozii, ucigând 27 de salvatori. Până în 1960 când au sistat operaţiunile aici, în mina respectivă, una din cele mai mari din Uk, au mai fost încă 17 explozii.

Dhanbad, India, 1965 şi 1975. Primul dezastru s-a petrecut la mina Dhori din acest oraş minier, când au murit 375 de mineri. Aprinderea prafului de cărbuni se pare că s-a datorat unei lămpi cu kerosen folosite de cineva care intrase în galeria subterană, deşi administraţia minei a spus iniţial că ar fi fost un act criminal. 10 ani mai târziu se produce un dezastru şi în mina Chasnala, tot lângă Dhanbad. Explozia de la mare adâncime a afectat un baraj de pe acoperişulul care avea deasupra apă, provocând inundarea minei.

Monongah, SUA, 1907. Cea mai mare catastrofă din industria minieră americană s-a petrecut pe 6 decembrie 1907 în vestul Virginiei. Numărul victimelor a urcat la 362, majoritatea imigranţi italieni. Două dintre minele din complex au suferit de pe urma exploziilor care au devastat sistemul de ventilatie, sala cazanelor şi intrările. Salvatorii au reuşit să pătrundă după 15 minute din lipsă de echipament adecvat, ulterior mulţi au murit şi ei sufocaţi.  

Mai multe