Cele mai importante momente din istoria Premiilor Oscar
Mult aşteptata seară a premiilor Oscar a avut de-a lungul timpului momente inedite, spectaculoase, care au marcat nu numai istoria Academiei de Film americane, ci şi istoria filmului universal. Cine a fost cel mai tânar actor care a câştigat Oscarul? Ce impact a avut Cel de-Al Doilea Război Mondial în istoria galei Oscar? De ce a refuzat celebrul Marlon Brando premiul?
1929:Are loc prima ceremonie Oscar
Fondată de către Louis B. Mayer, directorul studiourilor MGM, Academy of Motion Picture Arts and Sciences a fost iniţial o organizaţie non profit. Prima ceremonie a Academiei a avut loc după doar 2 ani de la fondare, în cadrul Hotelului Roosevelt din Hollywood. Biletele de intrare costau 5$, iarîntregul spectacol, găzduit de către actorul şi primul preşedinte al Academiei de Film, Douglas Fairbanks, a durat... 15 minute.
1933:Un alt Frank urcă pe scenă
Unul dintre momentele cele mai ciudate ale ceremoniei decernării premiilor Academiei de Film a fost în 1933, când Frank Lloyd, dar şi Frank Capra au fost nominalizaţi pentru premiul „cel mai bun regizor”. Prins în adrenalina momentului, când l-a auzit pe Will Rogers anunţând câştigătorul „Urcă pe scenă şi ia-ţi premiul, Frank!”, Capra a reacţionat imediat. Odată ajuns pe scenă a realizat că, de fapt, Frank Lloyd câştigase premiul. Umilinţa şi glumele pe seama lui au durat timp de un an, în 1934 el câştigând premiul pentru cel mai bun regizor cu filmul „It Happened One Night”.
1938:Un impostor a furat Oscarul
Premiul categoriei „cea mai bună actriţă în rol secundar” a fost câştigat în 1938 de către Alice Brandy, pentru rolul său din „In old Chicago”, doar că în seara decernării premiilor ea a fost mult prea bolnavă pentru a ajunge. În momentul anunţului câştigării premiului, pe scenă s-a urcat un bărbat necunoscut, care a revendicat premiul în numele actriţei. Până cineva şi-a dat seama că omul era un impostor, acesta deja fugise cu râvnitul trofeu. Cine era acesta nu se ştie nici până astăzi. Un caz asemănător a avut loc în 2000, când o cutie cu 55 de statuiete a fost furată.
1939:denumirea de Oscar a fost adoptată oficial
Legenda spune că denumirea de Oscar a fost dată de bibliotecara Academiei, Margaret Herrick, care la vederea statuietei a afirmat că seamănă cu unchiul ei, Oscar. În 1939, Academia de Film s-a hotărât să adopte denumirea pe care o folosea neoficial de câţiva ani.
1939:George Bernand Shaw devine prima şi singura persoană care a câştigat un Oscar şi Premiul Nobel
După ce a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 1925, Shaw a câştigat Oscarul pentru adaptarea piesei sale Pygmalion într-un scenariu de film. El nu a participat la ceremonie, dar a trasmins:„La fel de bine îi puteau trimite mulţumiri lui George pentru că este regele Angliei”.
1940: câştigătorii au fost anunţaţi înainte de ceremonie
La prima ceremonie de decernare, în 1929, organizatorii au decis să anunţe lista câştigătorilor cu 3 luni înainte. La un an distanţă, aceştia au hotorât ca lista să fie trimisă către presă în seara Oscarurilor, la ora 11. În 1940, publicaţia LA Times a încălcat pactul şi a publicat lista în ediţia de seară. Gala a fost un adevărat fiasco. La decernare nu au venit decât câştigătorii. De atunci, se foloseşte metoda plicului sigilat, care este deschis pe scenă.
1940:Hattie McDaniel devine prima femeie afro-americană care câştigă un premiu Oscar
În 1940 s-a scris o pagină importantă din istoria Oscarului. Hattie McDaniel a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul lui Mammy, din celebra peliculă „Pe aripile vântului”. Cu toate acestea, din cauza rasismului dus la extrem în acea perioadă, pentru ca actriţa să intre în clădire au trebuit făcute anumite favoruri. După 62 de ani de atunci o actriţă de culoare a mai câştigat un Oscar:Halle Berry pentru rolul din „Monster’s ball”.
1945:influenţa Celui De-al Doilea Război Mondial
Emil Jannings, câştigătorul primului Oscar din istorie a fost dat afară de la decernarea premiilor Oscar din 1945 din cauza accentului german. Drept urmare, Jannings a plecat in Germania, unde s-a alăturat lui Joseph Gobbles şi filmului de propagandă nazistă. Când Aliaţii au invadat Berlinul, actorul purta cu sine statueta Oscar pentru a demonstra apartenenţa sa la idealul american.
1973:Marlon Brando refuză premiul Oscar din principiu
Marlon Brando refuză premiul la categoria „cel mai bun actor”, pentru rolul din pelicula The Godfather, în semn de protest pentru felul în care Hollywoodul portretiza nativii americani. El nu a participar la ceremonie, în schimb actriţa nativ americană Sacheen Littlefeather a ţinut un discurs în locul său.
1974:Tatum O’Nealdevine cel mai tânăr câştigător al premiului Oscar
Tatum O’Neal a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul jucat în Paper Moon, la vârsta de 10 ani. Ea a purtat în seara ceremoniei un costum bărbătesc în miniatură.
1998:Titanic câştigă 11 premii Oscar
Cu 14 nominalizări şi 11 premii câştigate în aceeaşi seară, blockbusterul Titanic, din 1997, a dominat Oscarul 98. Categoriile la care a câştigat au fost:Cel mai bun film, Cea mai buna imagine, Cea mai buna scenografie, Cele mai bune costume, Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj, Cel mai bun mixaj sonor, Cele mai bune efecte vizuale, Cea mai buna muzica originala, Cea mai buna coloana sonora (categoria drama), Cel mai bun regizor (James Cameron).