Cele mai faimoase opere de artă furate FOTO

În vreme ce  numeroase capodopere se află la loc sigur în muzee sau colecţii private, unele nu au avut totuşi parte de o soartă fericită. Iată zece piese a căror urmă s-a pierdut poate pentru totdeauna…

Vioara Stradivarius Davidoff-Morini. Obiectul în valoare de 3 milioane de dolari, fabricat în 1727, a fost furat în 1995 din apartamentul din New York al violonistei Erica Morini.

Vincent van Gogh, “Gezicht op Scheveningen”(vedere la mare în Scheveningen). Tabloul a fost sustras în 2002 din muzeul Van Gogh din Amsterdam, iar deşi au fost arestaţi nişte suspecţi, obiectul nu a fost recuperat.

Capodopera lui Picasso, “Le pigeon aux petits pois” (porumbel cu păstăi verzi), pictată în 1911, a fost furată in 2010 alături de alte 5 picturi din Muzeul de Artă Modernă din Ville de Paris, valoarea totală ridicându-se la 100 de milioane de euro.

“Femme devant une fenêtre ouverte”(femeie în faţa ferestrei), Paul Gauguin, 1888. Cel mai valoros dintre cele 7 tablouri sustrase din Kunsthal Museum din Rotterdam în 2012.

“Concertul” lui Jan Vermeer. Pictura din 1664 a fost achiziţionată în secolul al 19-lea de către Isabella Stewart Gardner, filantrop cu un muzeu personal. În 1990 hoţii deghizaţi în poliţişti au furat 17 tablouri, dar cel al lui Vermeer rămâne până azi cea mai valoroasă operă de artă furată, estimată la 200 de milioane de dolari.“

De rechtvaardige rechters”, de Jan van Eyck, parte din panoul din spatele altarului catedralei St. Bavon din Gent, a fost sustrasă în 1934 şi înlocuită cu o hârtie pe care scria că tabloul fusese ‘luat de la nemţi, prin tratatul de la Versailles’.

Rembrandt, “Storm op het meer van Galilea” (furtuna pe marea Galilei), pictură furată în acelaşi jaf în care a dispărut “Concertul” lui Vermeer.

8 Ouă Fabergé din colecţiile lui Alexandru al III-lea şi Nicolae al II-lea, create pentru familia regală între 1885 şi 1917. Bolşevicii au jefuit casa lui Fabergé şi au vândut unele exemplare muzeelor sau colecţionarilor, dar altele au dispărut.

“Charing Cross Bridge”, Claude Monet, cuprinde o serie de tablouri realizate de pictorul impresionist între 1899 şi 1904, cu tema podului londonez. Unul dintre ele a dispărut în jaful de la muzeul din Rotterdam din 2012.

Mai multe