Ce taxe ciudate mai plăteau oamenii în trecut
Despre taxe şi impozite toată lumea este obosită să audă, şi multe dintre ele par a fi plătite statului fără scop. În trecut însă, conducătorii stabileau taxe care de care mai ciudate, de la taxa pe mărimea pălăriilor sau taxa pe grăsime.
Taxa de imigrant
Pentru aproape 40 de ani, Canada a impus o taxă tuturor imigranţilor chinezi, dorind să oprească astfel valul de oameni care se stabileau pe teritoriul canadian. Chinezii trebuiau să plătească 50$ pe lună pentru a putea rămâne în Canada, în timp ce alte grupuri etnice nu trebuiau să plătească statului nimic. Ce este important de menţionat este faptul că un chinez câştiga pe zi aproximativ un dolar.
Banii nu au miros
În Roma Antică, urina era extrem de valoroasă, fiind folosită la brozare, spălare, înălbitor pentru haine, dar şi pentru albirea dinţilor. Oamenii cu spirit antrepenor au profitat de acest lucru şi au început să colecteze urină şi să o vândă. Acest lucru a ajuns şi la urechile împăraţilor Nero şi Vespasian, care au impus o taxă celor care strângeau substanţa în scopuri comerciale. De aici provine expresia în latină Pecunia non olet, tradusă azi prin Banii nu au miros.
Banii sau barba
Dintr-o dorinţă subită de occidentalizare, în 1698, Petru cel Mare a impus o taxă pe ceea ce numea el o alegere de modă veche:păstrarea bărbii. Aşa că bărbaţii aveau de ales între a îşi rade barba sau a plăti o taxă. O taxă similară a impus şi regele Angliei, Henric al VIII-lea, considerând că barba este un simbol al unui rang social ridicat.
Taxa pe... grăsime
Una dintre cele mai vechi taxe impuse de către autorităţi o găsim în Egiptul Antic, unde oamenilor le era interzis să gătească cu ulei sau orice al fel de grăsime. Locuinţele erau periodic verificate, iar în cazul în care oamenii erau prinşi că folosesc ulei sau alţi înlocuitori în mâncare, erau amendaţi şi produsele confiscate.
La război înapoi
Dacă erai un cavaler în Anglia medievală, era o mare onoare dacă îţi erau cerute serviciile în timpul unui conflict armat. Însă dacă din anumite motive cavalerul nu voia sau nu putea să onoreze lupta plătea o taxă pe...laşitate. Această taxă a fost instaurată în 1100 şi a rămas în vigoare până la finalul secolului al XIV-lea.
Decenţa la mare preţ
În secolul al XIX-lea, femeile din castele mai sărace din Travancore, India, trebuiau să plătească o taxă pentru aş putea acoperi sânii în public. Această taxă, numită mulakkaram, a condus la un act de protest incredibil. O femeie pe nume Nangeli a refuzat să se conformeze, şi şi-a tăiat unul dintre sâni şi i l-a dat celui care colecta taxa. Femeia a murit din cauza rănii, dar taxa a fost abolită.